e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Potpisan sporazum kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Pregovori između susjednih država zaključeni su potpisivanjem sporazuma kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području Jadranskog i Jonskog mora. Potpisivanjem ovog sporazuma ispunjen je jedan od preduvjeta koji su potrebni za oslobađanje spektra druge digitalne dividende.

 
ZAGREB, 6. listopada 2017. – Stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su ovog tjedna na multilateralnom sastanku o frekvencijskom re-planiranju televizije i primjeni digitalne dividende. Riječ je o sastanku zemalja takozvane Adriatic grupe, čiji rezultati rada trebaju pridonijeti procesu međunarodne koordinacije frekvencija potrebnih za prelazak na DVB-T2 te oslobađanju spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija.  Sastanak, koji je održan u Tivtu, u Crnoj Gori, okupio je predstavnike regulatornih tijela Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i San Marina, a pregovori između susjednih država zaključeni su potpisivanjem sporazuma kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području Jadranskog  i Jonskog mora.

Time će se omogućiti uporaba radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija i olakšati međunarodno usklađivanje frekvencija potrebnih za prelazak na novi standard kodiranja i odašiljanja te oslobađanje spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija, a na temelju odluka Europske unije i Europskog odbora za elektroničke komunikacije.

Rad ove skupine zemalja se temelji na radu foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi - SEDDIF (South European Digital Dividend Implementation Forum), a odnosi se na istu tematiku, ali drugo zemljopisno područje. 

                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu