e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM sudjelovao na radionici o „pametnim gradovima“ koja je održana u sklopu glavne skupštine ETNO-a

VIJEST

Hrvatski Telekom (HT) je, u suradnji s Udruženjem europskih telekomunikacijskih mrežnih operatora (ETNO), organizirao Glavnu skupštinu koja svake godine okuplja vodeće europske operatore elektroničkih komunikacija koji su članovi ETNO-a te predstavnike nadležnih institucija i ICT zajednicu s ciljem razmjene iskustava. U sklopu Glavne skupštine ETNO-a održana je i radionica o pametnim gradovima. Na radionicu o pametnim gradovima pozvani su i predstavnici HAKOM-a
 
ZAGREB, 30. listopada 2017. – U Dubrovniku je 26. i 27. listopada Hrvatski Telekom (HT), u suradnji s Udruženjem europskih telekomunikacijskih mrežnih operatora (ETNO), organizirao Glavnu skupštinu koja svake godine okuplja vodeće europske operatore elektroničkih komunikacija koji su članovi ETNO-a te predstavnike nadležnih institucija i ICT zajednice. ETNO je organizacija koju čini preko 40 operatora iz različitih zemalja koji su zapravo vodeći, povijesni operatori (incumbent) u svojim zemljama. Osnovni cilj konferencije koja osim članova ETNO-a okuplja i predstavnike nadležnih institucija te ICT zajednice je razmjena iskustava. Predstavnici HAKOM-a prisustvovali su radionici o „pametnim gradovima“ koja je održana u sklopu ovogodišnje 54. ETNO Glavne skupštine.
 
Drugi dan konferencije (27. listopada) bio je posvećen pametnim ICT i IoT rješenjima na koju temu je organizirana i „Smart Cities“ radionica na kojoj je središnji događaj bio okrugli stol o razvoju i utjecaju  ICT-a i IoT-a na cjelokupno gospodarstvo, s naglaskom na „pametne gradove“. Okrugli stol bio je vrlo zanimljiv te je iz perspektive dionika tržišta, gdje nije toliki naglasak na regulatornom aspektu, pokazao koliko su „pametni gradovi“ naša bliska i daljnja budućnost te koliko je važno stvoriti stabilno okruženje za ulaganja uzevši u obzir da ulaganje u infrastrukturu, koja je zapravo glavni preduvjet za „pametne gradove“, iziskuje ogromna financijska sredstva od strane operatora. Prije održanog okruglog stola, HT je predstavio svoja pametna rješenja te buduće planove razvoja.
 
Dan prije radionice o „pametnim gradovima“ održana je Glavna skupština ETNO-a. Uvodnu prezentaciju na Glavnoj skupštini o važnosti stvaranja stabilnih uvjeta za ulaganja te trenutnoj situaciji o stanju na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj održao je dr. sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a.
 
Kao predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na radionici o pametnim gradovima, koja je održana u sklopu Glavne skupštine ETNO-a, sudjelovali su dr. sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a, mr. sc. Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a te pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Marko Čavlović, dipl. oec.
 
Više informacija dostupno je putem poveznice https://etno.eu/news/etno/2017/942
 
Dubrovnik-20171030.JPG
Dubrovnik-2-20171030.JPG


                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.

 
 ispiši stranicu