e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM obavještava zainteresiranu javnost o namjeri izmjene Pravilnika o svjetlovodnim distribucijskim mrežama

VIJEST

S ciljem poticanja investiranja u izgradnju svjetlovodnih pristupnih mreža, HAKOM poziva zainteresiranu javnost da se uključi u javno savjetovanje, koje je otvoreno od 31. listopada do 10. studenoga.

 
ZAGREB, 31. listopada 2017. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) obavještava zainteresiranu javnost o namjeri izmjene Pravilnika o svjetlovodnim distribucijskim mrežama (NN 57/14, dalje: Pravilnik), u cilju poticanja izgradnje svjetlovodnih distribucijskih mreža u Republici Hrvatskoj.
 
HAKOM je praćenjem objava namjere gradnje svjetlovodnih distribucijskih mreža od strane dionika na tržištu elektroničkih komunikacija, zamijetio nedovoljan interes za gradnjom svjetlovodnih distribucijskih mreža u Republici Hrvatskoj. Izgradnja FTTH/B priključaka nije u skladu s očekivanjima, pa bi određenim promjenama u propisima koji reguliraju ovo području, HAKOM nastojao stvoriti uvjete koji bi omogućili potpunu tehnološku slobodu odabira varijante planiranja, projektiranja i izgradnje svjetlovodnih pristupnih mreža. Krajnji cilj je ostvariti veća ulaganja i posljedično porast broja priključaka koji omogućuju brzine iznad 100 Mbit/s.
 
U namjeri poticanja investiranja u izgradnju svjetlovodnih pristupnih mreža, HAKOM poziva zainteresiranu javnost da se uključi u savjetovanje, a na postavljena pitanja, dostupna na poveznici odgovori, prijedlozi i/ili komentari mogu se dostaviti na mail adresu: KMU@hakom.hr. Javno savjetovanje traje od 31. listopada do 10. studenoga 2017., do 16 sati.
 
                                                                                             # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.
 ispiši stranicu