e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
Zaboravili ste lozinku?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM je objavio prve rezultate mjerenja signala mobilnog interneta HAKOMetrom Plus

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

HAKOM je objavio izvješće o rezultatima mjerenja HAKOMetrom Plus, koje su obavili sami korisnici sva tri nacionalna operatora u razdoblju od travnja do rujna ove godine.
 
ZAGREB, 30. listopada 2017. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je izvješće o izmjerenim brzinama interneta u hrvatskim mobilnim mrežama. Izvješće je temeljeno na rezultatima mjerenja internetskom aplikacijom i mjernim alatom HAKOMetar Plus, a sva mjerenja su obavili sami korisnici sva tri hrvatska mobilna operatora. Razdoblje u izvješću se odnosi na drugi i treći kvartal, odnosno od travnja do rujna ove godine. Izmjereni parametri mreže, poput prosječnih brzina i odziva, dokazuju povećana ulaganja operatora u mobilne mreže, pogotovo 4G mreže.

Tako je prosječna brzina u silaznom smjeru (Download) svih mjerenja u promatranom razdoblju, što uključuje 2G, 3G i 4G tehnologiju, bila 27.6 Mbit/s, dok je za isključivo 4G mjerenja bila 35.9 Mbit/s. Prosječna brzina u uzlaznom smjeru (Upload) svih mjerenja bila je 11.6 Mbit/s, a za 4G mjerenja 15.8 Mbit/s te je istovremeno prosječna vrijednost pinga iznosila 39.8 ms, a za 4G mjerenja 28.4 ms.

HAKOM-ovo izvješće, koje uključuje i grafičke prikaze rezultata korisničkih mjerenja po mjesecima po pojedinom operatoru, može se naći na poveznici: https://www.hakom.hr/default.aspx?id=512

Podsjetimo se, u drugoj polovici travnja ove godine HAKOM je pustio u rad mjerni alat HAKOMetar Plus-besplatnu internetsku aplikaciju koja, između ostalog, mjeri i parametre internetske veze poput brzina u dolaznom i odlaznom smjeru te odziva. Aplikacija je preuzeta preko 13000 puta, a u posljednjih šest mjeseci provedeno je preko 15000 pojedinačnih mjerenja korisnika Hrvatskog telekoma, VIPneta i Tele2 koja su sada sistematizirana kako bi se javnosti prikazali najzanimljiviji statistički podaci. HAKOM ovom prilikom poziva sve hrvatske korisnike mobilnog interneta da radije koriste HAKOMetar Plus kao besplatni alat za mjerenje brzine pristupa internetu umjesto drugih sličnih alata. HAKOMetar Plus se može besplatno skinuti u Googleovim ili Appleovim trgovinama aplikacijama, a svako obavljeno mjerenje ovom aplikacijom, za razliku od drugih, ima i dodanu vrijednost - svi korisnici stvaraju neovisnu sliku o kakvoći svoje mobilne mreže!
 ispiši stranicu