e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na godišnjem plenarnom sastanku IRG-Rail-a u Parizu

VIJEST

U Parizu je održan godišnji plenarni sastanak IRG-Rail-a, neovisne mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu, na kojem je sudjelovao i HAKOM.

 
ZAGREB, 24. studenoga 2017. – U Parizu se 23. i 24. studenoga 2017. održavao godišnji plenarni sastanak neovisne skupine regulatornih tijela za željeznicu (Independent Regulators’ Group – Rail). Na sastanku su sudjelovali član Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) dr. sc. Nikola Popović, i viši stručnjak za željezničke usluge Kristijan Solina dipl. ing. univ. spec. elect. comm.

Sudionicima plenarnog sastanka predstavio se novi član IRG-Rail-a, regulatorno tijelo iz Češke. Nakon usvajanja zapisnika s prethodnog plenarnog sastanka, glasovalo se o potpredsjedniku IRG-Rail-a. Od strane radne grupe za pristup prezentirani su i usvojeni dokumenti o istraživanju sustava pokazatelja kvalitete prijevoza i ključnim pokazateljima izvedbe. Ova radna grupa predstavila je i program rada za 2018. Radna grupa za naknade prezentirala je, a članice su usvojile, istraživanje o naknadama za korištenje željezničke infrastrukture. Također, na plenarnom se  sastanku glasovalo o predsjedniku radne grupe za naknade, potpredsjedniku radne grupe za pristup i radne grupe pristup uslužnim objektima, koji su uspješno podržani od svih članica IRG-Rail-a.

Posebna točka dnevnog reda bila je tema o krajnjim korisnicima i dionicima tržišta željezničkih usluga na kojoj su sudjelovali predstavnici AllRail – TrainLine i European Passengers' Federation. U sklopu navedene točke raspravljalo se o načinima poboljšanja regulacije s posebnim osvrtom na krajnje korisnike, kao i o utjecaju regulatornih odluka na krajnje korisnike željezničkog prijevoza.

Okrugli stol plenarnog sastanka po prvi put je pripremljen i održan na način da su regulatori predložili i pripremili najbitnije teme i slučajeve u regulaciji u tekućoj godini. Radna grupa za naknade za uslužne objekte, prezentirala je rezultate upitnika vezano za metodologije obračuna naknada za pristup uslužnom objektu i naknade za usluge u uslužnom objektu, a koji je također usvojen od strane predstavnika IRG-Rail-a. Radna grupa za zakonodavstvo predstavila je dokument o suradnji između regulatornih tijela, a radna grupa za nadzor tržišta prezentirala je tijek i stanje izrade šestog godišnjeg Izvješća o tržištu željezničkih usluga. Na plenarnom sastanku prezentiran je i usvojen radni program IRG-Rail-a za 2018., a svi dokumenti usvojeni na plenarnom sastanku predstavljaju zajednički stav članica IRG-Rail-a i bit će dostupni na službenim mrežnim stranicama IRG-Rail-a.
 
Pariz1-20171124.jpg
Pariz2-20171124.jpg


                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu