e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Nastavljena potražnja za paketskim uslugama

PRRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u trećem je tromjesečju 2017. nastavljen rast broja paketa.

 
ZAGREB, 5. prosinca 2017. – Trend rasta broja paketa na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj, prisutan unazad nekoliko tromjesečja, nastavljen je i u trećem tromjesečju 2017. U odnosu na prethodno tromjesečje broj paketa je veći za preko šest posto, a rast je zabilježen i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to za 11 posto. Najvećim dijelom to je rezultat povećanja broja „ekspres“ paketa, odnosno usluga koje u sebi sadrže neku od dodanih vrijednosti, poput pošiljki u sklopu e-trgovine. Broj takvih paketa je za osam posto veći nego u prethodnom tromjesečju. Rast broja paketa povećao je udjel paketa na čitavom tržištu tako da je od početka godine udjel paketa rastao za više od jedan posto, a trenutno iznosi 6,5 posto svih poštanskih usluga na tržištu. Nastavak takvih kretanja očekuje se i u budućem razdoblju, prvenstveno zbog očekivanog rasta usluga povezanih s e-trgovinom.
 
Rast broja usluga zabilježen je i u međunarodnom dolaznom i polaznom prometu tako da je u trećem tromjesečju  ostvareno 11 posto više usluga nego u prethodnom tromjesečju, što je rezultiralo i većim udjelom međunarodnog prometa u ukupnom prometu. Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao. Krajem trećeg tromjesečja bilo je ukupno 22 davatelja, među kojima je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći davatelj s udjelom od oko 82 posto.
 
Podaci o tržištu poštanskih usluga u trećem tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.
 
                                                                                            # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu