e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Završeni međunarodni dogovori oko raspodjele frekvencija za digitalnu televiziju

VIJEST

U Budimpešti su potpisani okvirni sporazum i bilateralni sporazumi o raspodjeli radiofrekvencijskih kanala za digitalnu televiziju.

   
ZAGREB, 6. prosinca 2017. – Osmi sastanak foruma o primjeni digitalne dividende u južnoj Europi - SEDDIF (South European Digital Dividend Implementation Forum), održao se u Budimpešti u Mađarskoj. Na forumu su sudjelovali predstavnici regulatornih tijela Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine, uz predstavnika Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunications Union – ITU).

SEDDIF se bavi usklađivanjem frekvencijskog spektra za radiodifuziju na regionalnoj razini, čime će se omogućiti uporaba radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. Na sastanku su završeni pregovori između susjednih država o usklađivanju frekvencija i tehničkih parametara odašiljača u budućim mrežama digitalne televizije, nakon čega su potpisani bilateralni sporazumi – Republika Hrvatska s Austrijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Mađarskom, Slovenijom i Srbijom. Također, potpisan je okvirni sporazum svih država na razini SEDDIF grupe. Time je završen postupak usklađivanja kanala započet 2015.
 
Zajedno s ranije potpisanim sporazumom, kojim se usklađuje frekvencijski spektar za radiodifuziju na regionalnoj razini na području uz Jadransko i Jonsko more, Republika Hrvatska je sa svim susjednim državama dogovorila raspodjele televizijskih kanala i time ostvarila preduvjete za uspješan planirani prelazak na DVB-T2 i oslobađanje spektra druge digitalne dividende za pružanje širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija. Također, potpisivanjem ovih sporazuma ispunjeni su zahtjevi Europske komisije da svi dogovori budu dovršeni do kraja 2017. Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavljali su mr. sc. Ivančica Sakal, rukovoditeljica Odjela radiokomunikacija i dr. sc. Krešimir Šakić, viši stručnjak za radiodifuziju.
 
                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 

 
 ispiši stranicu