e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku europske radne grupe SRD/MG u Dublinu

VIJEST

Najvažnije teme sastanka odnose se na izmjene odgovarajućih dodataka preporuke ERC/REC 70-03 i sedmo ažuriranje EU odluke za uređaje malog dometa. SRD/MG će raspravljati o mogućnostima uvođenja i regulatornom okviru za ultra-uskopojasne primjene i LPWAN mreže u UHF pojasu, širokopojasne primjene u 60 GHz pojasu, bežičnom prijenosu energije, pametnim sustavima prijevoza i urbanoj željeznici, kao i reviziji povezanih ECC odluka.

  
ZAGREB, 13. prosinca 2017. - U Dublinu se održava 72. sastanak radne grupe za uređaje malog dometa SRD/MG (Short Range Devices/Maintenance Group). SRD/MG je u Europi zadužen za tehničko usklađivanje radiofrekvencijskog (RF) spektra za uporabu uređaja malog dometa, uređaja koji imaju sve značajniju ulogu u našem svakodnevnom životu. Samo neke od primjena koje potražuju nelicencirani spektar su radiofrekvencijska identifikacija (RFID – Radiofrequency identification), razne primjene u automobilima, automatiziranje kuća, pametna brojila i mreže, strojne komunikacije (Machine to machine - M2M) i Internet stvari. Radna grupa na temelju provedenih istraživanja procjenjuje zahtjeve i mogućnosti za budućom uporabom vrijednog i ograničenog resursa RF spektra, raspravlja o rješenjima poboljšanja u regulaciji radi poticanja inovacija ili poboljšanja učinkovitosti u pojasevima koje upotrebljavaju uređaji malog dometa.  
 
Najvažnije teme sastanka odnose se na izradu prijedloga 7. ažuriranja EU odluke za uređaje malog dometa kao i revizije preporuka i odluka Europskog komunikacijskog odbora (ECC). Grupa će razmatrati zahtjeve za spektrom za sustav urbane željeznice, zahtjeve primjena u automobilima, zahtjeve medicinskih primjena i druge zahtjeve za spektrom. SRD/MG će raspravljati o mogućnostima uvođenja i regulatornom okviru za ultra-uskopojasne primjene i mreže širokog područja male snage (Low Power Wide Area Networks – LPWAN), mreže u ultra visokom frekvencijskom pojasu (UHF), širokopojasne primjene u 60 GHz pojasu, bežičnom prijenosu energije i pametnim sustavima prijevoza.
                                                 
U radu radne grupe sudjeluje 50 sudionika, uključujući predstavnike 22 administracije, predstavnike zainteresiranih industrija i njihovih udruženja, predstavnik Europskog instituta za telekomunikacijske norme (European Telecommunications Standards Institute – ETSI), Europskog komunikacijskog ureda (European Communications Office – ECO) i Komisije.
 
Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavlja dipl. ing. Tomislav Bartolec, viši stručnjak za RiTT opremu.
 
                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 
 
 ispiši stranicu