e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Dodijeljena HAKOM-ova nagrada ˝Antun Carić˝

VIJEST

Godišnja nagrada ˝Antun Carić˝, dodjeljuje se zaposlenicima HAKOM-a za javno objavljeni ili javno predstavljeni znanstveni ili stručni rad iz djelokruga rada HAKOM-a.

 
ZAGREB, 18. prosinca 2017. – U spomen na prof. dr. sc. Antuna Carića, jednog od tvoraca Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), kao suvremenog nezavisnog nacionalnog regulatornog tijela, koji je preminuo u travnju 2015., HAKOM je ustanovio godišnju nagradu ˝Antun Carić˝, koja se već treću godinu dodjeljuje zaposlenicima HAKOM-a za javno objavljeni ili javno predstavljeni znanstveni ili stručni rad iz djelokruga rada HAKOM-a.
 
Ovogodišnja prva nagrada pripala je višim stručnjacima za javne mreže Gordanu Šimcu, dipl. ing. el., i Krešimiru Mazoru, dipl. ing. el., za rad pod naslovom ˝Analiza empirijskih propagacijskih modela za Long term evolution (LTE) mreže˝. Rad predstavlja analizu točnosti različitih empirijskih modela kao osnove za odabir odgovarajućeg propagacijskog modela za izračun mrežne pokrivenosti u urbanim područjima Republike Hrvatske, a objavljen je u časopisu ˝Svijet po mjeri˝ (Godina 6., broj 1., travanj 2017.). Dobitnik druge nagrade za rad pod naslovom ˝Niskonaponske električne instalacije zgrade u dijelu elektroničkih komunikacija˝ je  viši stručnjak za infrastrukturu Vladimir Žuti, dipl. ing. el., a rad je predstavljen na međunarodnom savjetovanju ˝Planiranje i projektiranje 2017.˝ te je objavljen u zborniku radova. Trećenagrađeni je viši stručnjak za komunikacijske mreže mr. sc. Mladen Sikirica, kao koautor rada ˝Optical access networks deployment in Croatian telecommunications market˝ u kojemu je, u suradnji s kolegama Damirom Breškovićem (Ericsson Nikola Tesla d.d.) i dr. sc. Dinkom Begušićem (FESB), napravio pregled razvoja svjetlovodnih pristupnih mreža u Republici Hrvatskoj. Rad daje pregled razvoja svjetlovodnih pristupnih mreža na tržištu RH kroz niz podataka koje HAKOM kontinuirano prikuplja. Rad je prezentiran kao uvodni govor na međunarodnoj radionici FOAN 2017.
 
Dodjelom godišnje nagrade, HAKOM potiče stručni i znanstveni razvoj, ali i njeguje uspomenu na prof. dr. sc. Antuna Carića, zahvaljujući kojem su zaživjeli mnogi uspješni programi i projekti poput "e-agencije", projekti suradnje sa sveučilišnom zajednicom u Republici Hrvatskoj "Pogled u budućnost", kao i specijalistički poslijediplomski studij iz regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te program potpora razvoju širokopojasnog pristupa internetu.
 

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 
 ispiši stranicu