e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Prema istraživanju Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU-a) Hrvatska značajno napredovala u regulaciji ICT-a

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U odnosu na 2007. kada je postigla rezultat od 72.5 boda (od 100 mogućih) i zauzela 29. mjesto na ljestvici, u 2016. Hrvatska je napredovala do 17. mjesta s ukupnim rezultatom od 93 boda.


ZAGREB, 22. siječnja 2018. - Međunarodna telekomunikacijska zajednica (International Telecommunication Union - ITU) objavila je rezultate „ICT Regulatory Tracker-a“ za 2016., alata temeljenog na podacima koje ITU prikuplja, a namijenjen je regulatorima i donositeljima odluka na ICT tržištu za što bolje razumijevanje brze evolucije regulacije ICT-a. Tracker omogućuje razne analitičke značajke za utvrđivanje promjena koje se odvijaju u ICT regulatornom okruženju.

Tracker se sastoji od 50 pokazatelja prikazanih kroz razdoblje od 10 godina, od 2007. do 2016. Podijeljen je na 4 kategorije i to: 1. Regulatorno tijelo 19/20, 2. Regulatorni mandat 19/22, 3. Regulatorno uređenje (režim) 28/30 i 4. Okvir tržišnog natjecanja 27/28 (ostvareni rezultat/maksimalni broj bodova u 2016.)

Hrvatska je 2007. postigla rezultat od 72.5 bodova (od 100 mogućih) i sukladno tome zauzela 29. mjesto na ljestvici dok je u 2016. napredovala do 17. mjesta s ukupnim rezultatom od 93 boda. Tracker za 2017. će biti objavljen u srpnju 2018. u sklopu Svjetskog simpozija regulatora.
ITU je specijalizirano tijelo Ujedinjenih naroda, sa članstvom 193 zemlje i gotovo 800 subjekata iz privatnog tehnološkog sektora i akademske zajednice.  ITU je zadužen za globalnu dodjelu radiofrekvencijskog spektra i satelitskih orbita, razvoj tehničkih standarda koji osiguravaju da se mreže i tehnologije mogu spajati te za povećanje dostupnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija.
 
Cijeli dokument može se pronaći na poveznici http://www.itu.int/go/tracker

                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu