e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

U Zagrebu potpisana prva Povelja o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj, u Osijeku predstavljena HAKOM-ova brošura

VIJEST

HAKOM je i ove godine dao svoj obol obilježavanju međunarodnog Dana sigurnijeg interneta potpisivanjem prve Povelje o sigurnosti djece na internetu, kao i kroz predstavljanje edukativne brošure pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“.

 
ZAGREB, 6. veljače 2018. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) ovog je utorka, 6. veljače, u osnovnoj školi Franje Krežme u Osijeku, u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i tvrtkom VIPnet d.o.o. i uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirala centralno obilježavanje međunarodnog Dana sigurnijeg interneta. Dan sigurnijeg interneta organizira se u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013), a geslo ovogodišnjeg obilježavanja je „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“.
 
Tom prigodom u Osijeku je predstavljena brošura pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ koja sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a ista je dio HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga. Brošura sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu. Ovom događaju nazočili su predsjednik Vijeća HAKOM-a dr. sc. Dražen Lučić, suradnik za zaštitu korisnika Jasminka Lacmanović, viši stručnjak za zaštitu korisnika Gordana Kulišić, univ. spec. elect. comm., i viši stručnjak za informacijsku tehnologiju Roland Lipošinović, struč. spec. ing. comp.
 
HAKOM je, osim u Osijeku, sudjelovao i u programu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Zagrebu gdje je upriličeno javno potpisivanje prve Povelje o sigurnosti djece na internetu, između Vipneta, Hrvatskog telekoma, Tele2, HAKOM-a, Centra  za sigurniji internet i Centra  za nestalu i zlostavljanu djecu. Cilj potpisivanja povelje, koju je u ime HAKOM-a potpisao ravnatelj mr. sc. Mario Weber, je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih.
 
U suradnji s Centrom za sigurniji internet okupili smo sve predstavnike mobilnih operatora u Hrvatskoj kako bi smo uložili pojedinačne i zajedničke napore jer ˝bolji internet˝ počinje i s nama – operatorima i regulatorom tržišta. Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji su spremni i na ovaj način pokazati da nam je stalo, a da je društveno-odgovorna regulacija, odnosno društveno-odgovorno poslovanje operatora prilika da svatko da svoj doprinos konačnom cilju da internet učinimo boljim mjestom, ne samo za djecu nego i sve nas koji se njime služimo, istaknuo je ovom prigodom mr. sc. Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a.
 
Osim ravnatelja HAKOM-a, ovom događanju nazočili su rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika Ivo Majerski, dipl. ing. el., viši stručnjak za pravne poslove Tanja Zaninović, dipl. iur., viši stručnjak za pravne poslove Marina Ljubić Karanović dipl. iur. univ. spec. elect. comm., viši stručnjak za zaštitu korisnika Andro Marčev, dipl. ing., i viši stručnjak za analizu tržišta Iva Vučić Donković dipl. oec.
 
HAKOM-ova brošura dostupna je na poveznici, a priopćenje za medije može se pronaći na poveznici.
 
Dan sigurnijeg interneta _1-20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_2-20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_3_0180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_4_20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_5-20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_6-20180206.JPG
Dan sigurnijeg interneta_7-20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_8-20180206.jpg
Dan sigurnijeg interneta_9-20180206.jpg


                                                                                             # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu