e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

BEREC je održao konferenciju za novinare o važnom dokumentu za Europsko elektroničko komunikacijsko tržište

 
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 
BEREC održao konferenciju za novinare o važnom dokumentu za Europsko elektroničko komunikacijsko tržište

 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao punopravni član europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications), objavljuje BEREC-ovo priopćenje za medije nakon 34. Plenarne sjednice održane u Briselu. 

 
ZAGREB, 15. ožujka 2018. Predsjedavajući BEREC-a, gospodin Johannes Gungl, prezentirao je zaključke 34. Plenarne sjednice BEREC-a u Briselu. U uvodnom govoru naglasio je teme na kojima će biti glavni fokus u 2018. te su one predstavljene u novom promotivnom videu BEREC-a.

Omogućavanje 5G mreže: posljedice implementacije i budući poslovni modeli

BEREC je postavio razvoj 5G tehnologije kao strateški prioritet za slijedeće tri godine, a to i potkrepljuje studijom koju je naručio sam BEREC i koja je provedena od strane DotEcon-a i Axon-a. Studija je od danas dostupna na BEREC-ovoj Internet stranici.

Gungl je naglasio kako je krajnji cilj doprinijeti uklanjanju potencijalnih poteškoća koje bi mogle usporiti nesmetan razvoj 5G tehnologije u Europi. Isto tako, studija je pokazala kako će realizacija 5G tehnologije biti proces te će ići korak po korak te da su trenutno mnogi slučajevi pokušaja korištenja 5G tehnologije u vrlo ranim fazama razvoja.

Kako bi bolje razumjeli trenutna i buduća pitanja koja se tiču mrežne sigurnosti, BEREC je održao radionicu na temu 5G i „Internet of Things“ (Internet stvari) te je ista organizirana u suradnji s Europskom agencijom za mrežnu i informatičku sigurnost – ENISA-om.

Prema posljednjim podacima „Roam like at home“ (RLAH - telefoniraj kao kod kuće) značajno je pridonijela stvaranju jedinstvenog europskog tržišta.

BEREC je po prvi put prezentirao podatke o utjecaju nove regulative na roaming. Tom su prilikom prikazani utjecaj na tržište u obliku prometa, prihoda i veleprodajnih cijena.

Izvještaj prikazuje značajan porast podatkovnog prometa u EEA članicama. Isti je porastao za 453% u razdoblju od Q3 2016. do Q3 2017. Prosječna mjesečna potrošnja podatkovnog prometa po korisniku u EEA članicama u Q3 2017. je iznosila 242 MB.  Povećanje prometa govorne usluge i SMS-a također je evidentno, no ne u tolikoj mjeri kao podatkovnog prometa. Izvještaj prikazuje kako je broj minuta razgovora po roaming korisniku porastao sa 8,8 minuta u Q3 2016 na 14,23 minute u Q3 2017.

Uključenost svih dionika tržišta: ocjenjivanje Net Neutrality procedura

Sinergija najboljih praksi između nacionalnih regulatora i ostalih dionika tržišta su ključni dio rada BEREC-a. Upravo zato je Plenarna sjednica i poslužila kako bi se raspravilo o tekućim pitanjima koja se tiču mrežne neutralnosti. To je vrlo bitno kako bi se provodila dosljedna primjena procedura za sve članice.

BEREC poziva sve dionike tržišta na javnu konzultacije. Cilj rasprave je prikupiti informacije koje će BEREC priložiti Komisijinom istraživanju koje se tiče regulacije mrežne neutralnosti. Upitnik se sastoji od serije otvorenih pitanja dionicima tržišta, a glavni interes je vidjeti kako dionici tržišta gledaju na procedure mrežne neutralnosti, a koje se direktno odnose na 5G tehnologiju.

Javne konzultacije provode se od 14. ožujka 2018. do 25. travnja 2018. i podržane su preko BEREC-ove online platforme, a rezultati i izvještaj bit će pripremljeni za četvrtu Plenarnu sjednicu u prosincu za usvajanje na objavu kao formalni izvještaj Europskoj Komisiji.

Izmjena regulatornog okvira: BEREC je proveo istraživanje o Intra-EU pozivima

BEREC je objavio preliminarne rezultate analize Intra-EU poziva sa ciljem poticanja daljnje rasprave na europskom elektroničkom komunikacijskom kodu (EECC). Nastavit će se daljnja analiza, a započet će se i dodatne analize do kraja travnja 2018.

Slijedeća plenarna sjednica BEREC-a održat će se u Gdankama u Poljskoj 13. i 15. lipnja 2018. godine.

Priopćenje za medije na engleskom jeziku dostupno je putem poveznice
 
                                                                                             # # #
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 
 ispiši stranicu