e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Održan okrugli stol na temu ˝Uvođenje 5G mreža u RH˝

VIJEST

Na okruglom stolu obrađene su teme vezane uz inovacijski i gospodarski potencijal kao i moguće prepreke pri uvođenju 5G tehnologije.

ZAGREB, 25. svibnja 2018. - U organizaciji HAKOM-a na ovogodišnjem MIPRO-u, 22. svibnja 2018. u Opatiji, održan je okrugli stol na temu „Uvođenje 5G mreža u RH“. Tom prigodom obrađene su teme vezane uz inovacijski i gospodarski potencijal kao i moguće prepreke pri uvođenju 5G tehnologije. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici operatora mreža pokretnih komunikacija, tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), Grada Jastrebarsko i HAKOM-a. Uvodno su predstavnici Ericsson Nikole Tesle demonstrirali i prezentirali neka od 5G i IoT rješenja koja razvijaju unutar kompanije, čime su širokoj publici praktično dočarali mogućnosti koje  te tehnologije omogućuju. Operatori mreža pokretnih komunikacija ukazali su na probleme koji se predviđaju pri uvođenju 5G-a, ali su istaknuli i dobre primjere suradnje s pojedinim jedinicama lokalne samouprave koje su u svojim sredinama pokrenuli pilot projekte testiranja naprednih tehnologija. U Gradu Jastrebarskom odvijaju se neka od testiranja spomenutih naprednih tehnologija, a gradonačelnik Jastrebarskog predstavio je interese i dobrobiti koje su ostvareni kroz te suradnje.
 
Vijest na internetskim stranicama međunarodnog skupa MIPRO dostupna je na poveznici.  

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu