e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na drugoj ovogodišnjoj Plenarnoj sjednici BEREC-a

VIJEST
 
Na sjednici, koja je održana u Gdansku-Sopotu, glavne teme bile su vezane uz dokument BEREC-a o zajedničkim stajalištima o praćenju pokrivenosti signalom mreža pokretnih komunikacija, izvještaj o dijeljenju infrastrukture između operatora pokretnih komunikacija te rasprava o važnosti i utjecaju podataka na današnju ekonomiju (Data Economy)
 
ZAGREB, 15. lipnja 2018. – HAKOM-ovi predstavnici sudjelovali su na drugoj ovogodišnjoj Plenarnoj sjednici europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications), koja je 14. i 15. lipnja održana u Gdansku-Sopotu, Poljska. Glavne teme bile su vezane uz dokument BEREC-a o zajedničkim stajalištima o praćenju pokrivenosti signalom mreža pokretnih komunikacija, izvještaj o dijeljenju infrastrukture između operatora pokretnih komunikacija te raspravu o važnosti i utjecaju podataka na današnju ekonomiju (Data Economy). Dokument o  zajedničkim stajalištima o praćenju pokrivenosti signalom mreža pokretnih komunikacija odobren je za javnu raspravu. Naime, obveza je regulatora pratiti pokrivenost signalom mreža pokretnih komunikacija te objaviti podatke o pokrivenosti signalom. Načini objave mogu biti različiti tako da je cilj ovog dokumenta ujednačiti prikaz pokrivenosti. Izvještaj o dijeljenju infrastrukture između operatora pokretnih komunikacija odobren je za javnu objavu. Navedeni dokument posebno je važan u kontekstu razvoja 5G tehnologije koja će tražiti znatno veći broj baznih stanica od dosadašnje 4G tehnologije.
 
Podaci danas imaju snažnu ulogu u gotovo svim granama gospodarstva, uključujući i tržište elektroničkih komunikacija. Tržište elektroničkih komunikacija snažno je povezano s ostalim područjima koji su, s druge strane, snažno povezani s ekonomijom podataka (npr. online platforme, senzori za prikupljanje različitih podataka, pružatelji audio vizualnog sadržaja). Na temelju prethodno spomenutog dan prije plenarne sjednice BEREC-a održana je radionica na temu važnosti i utjecaja podataka na današnju ekonomiju (Data Economy). Radionica je bila podijeljena u tri dijela. Prvi dio je naglasak stavio na važnost podataka na današnju ekonomiju sa strane različitih institucija dok je treći dio dao perspektivu od strane zainteresiranih strana poput udruženja povijesnih operatora (ETNO), udruženja alternativnih operatora (ECTA) te europske organizacije zaštite potrošača (BEUC). U drugom dijelu prezentirani su neki primjeri iz prakse. Više informacija o navedenoj radionici moguće je pronaći putem iduće poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=H_kvIY72z4I.
 
Nastavno na radionicu održanu dan prije Plenarne sjednice, na Plenarnoj sjednici nastavljena je rasprava o važnosti podataka u današnjem svijetu ekonomije i utjecaju svih tih podataka na tržište elektroničkih komunikacija, BEREC planira na drugoj Plenarnoj sjednici iduće godine (lipanj) usvojiti izvještaj o važnosti svih podataka na tržište elektroničkih komunikacija.
 
Više o dnevnom redu sastanka kao i više informacije o načinu usvajanja dokumenata (npr. javna objava, samo za uporabu BEREC članica, javna rasprava) dostupan je na poveznici https://berec.europa.eu/eng/events/berec_events_2018/167-35th-berec-plenary-meetings-in-gdansk-sopot-poland
 
BEREC_1_20180615.jpg
BEREC_2_20180615.jpg
BEREC_3-20180615.jpg

                                                                                        # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr


O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 ispiši stranicu