e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Održana konferencija ˝Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu˝

VIJEST

Konferencija je okupila ključne dionike procesa digitalizacije u RH, a predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen sudjelovao je u panel raspravi na temu ˝Uloga regulacije i pokretači digitalizacije˝.


ZAGREB, 2. srpnja 2018. - Konferencija na temu ˝Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu˝ održana je ovog ponedjeljka, 2. srpnja 2018., u Zagrebu u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U prvom dijelu konferencije predstavljeni su ključni nalazi o stupnju digitalizacije Hrvatske, kao rezultat šire međunarodne studije ”Utjecaj digitalne transformacije na zemlje Zapadnog Balkana”. Riječ je o prvoj studiji koja je izračunala indekse digitalizacije šest zemalja Zapadnog Balkana i stavila ih u međusobni odnos. Studija je potvrdila snažan poticaj digitalizacije gospodarskom i društvenom razvoju. Izračunato je da povećanje opće razine digitalizacije od 10% trajno povećava stopu rasta BDP-a za 0,63% te da povećanje digitalizacije od 1% u proizvodnim poduzećima trajno povećava zaposlenost za 1,2%.  Zaključke studije predstavili su autori studije dr. sc. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog Instituta Zagreb i prof. dr. sc. Florian Bieber, voditelj Centra za studije o jugoistočnoj Europi Sveučilišta u Grazu.

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel rasprave na kojima su kao panelisti sudjelovali ključni dionici procesa digitalizacije u RH, koji su iznijeli viđenja na koji se način može ubrzati proces digitalizacije i iskoristiti njen puni potencijal. Predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) Tonko Obuljen, sudjelovao je u panel raspravi na temu ˝Uloga regulacije i pokretači digitalizacije˝. Druga panel rasprava tematski je obuhvatila korisnike digitalne infrastrukture.

Više informacija dostupno je na poveznici.
 
Indeks digitalizacije-20180702.jpg


                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 
 ispiši stranicu