e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na sastanku Europske mreže regulatornih tijela za željeznicu

VIJEST

Sastanak ENRRB-a, savjetodavnog tijela Europske komisije za područje tržišta željezničkih usluga, održan je ovog tjedna u Briselu.


ZAGREB, 4. srpnja 2018. - U Briselu se 2. i 3. srpnja održao 16. sastanak Mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu (European Network of Rail Regulatory Bodies - ENRRB). ENRRB je savjetodavno tijelo Europske komisije za područje tržišta željezničkih usluga koje razmatra pitanja, postupke i praksu te ima za cilj usklađivanje na razini Europske unije.

U sklopu sastanka održan je okrugli stol o najnovijim događajima u državama članicama kao i o promjenama u organizacijskom ustroju od posljednjeg sastanka te se raspravljalo o naknadama za pristup infrastrukturi. Britansko regulatorno tijelo ORR imalo je prezentaciju vezano za reviziju naknada za pristup infrastrukturi, a austrijsko regulatorno tijelo (Schienen control) o modelu za izračun naknada. Njemačko regulatorno tijelo (BnetzA) predstavilo je svoja iskustva vezano uz presudu Europskog suda (C-482/14) koja se odnosi na javna sredstva.

Također je predstavljen portal željezničkih uslužnih objekta te je vođena rasprava o istom s predstavnikom konzorcija koji je zadužen za izradu portala. Bilo je govora i o tehničkim preprekama za pristup tržištu, a u raspravi su sudjelovali predstavnici Europske agencije za sigurnost (ERA) i Europske komisije koji su mjerodavni za navedenu temu. Na sastanku je predstavljeno i izvješće o aktivnostima IRG-Rail-a (Independent Regulators’ Group - Rail).

                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu