e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Prijevoz robe željeznicom i dalje raste

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U drugom tromjesečju 2018. nastavljen je pozitivan trend u količini prevezene robe željeznicom, a prevezeno je 12 posto više robe u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.
 
ZAGREB, 10. rujna 2018. – Na tržištu prijevoza robe željeznicom u Republici Hrvatskoj u drugom tromjesečju poslovno je bilo aktivno šest teretnih željezničkih prijevoznika. Teretni prijevoznici bilježe stalno povećanje količine prevezene robe, koja je za promatrano razdoblje viša za 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. i 19 posto viša u odnosu na prethodno tromjesečje.
 
Iako se u drugom tromjesečju uočava lagani pad ukupnih tonskih kilometara od 1,2 posto, novi teretni prijevoznici i dalje bilježe rast pa su tako ostvarili 44 posto više tonskih kilometara, u odnosu na isto razdoblje 2017. Vlak kilometri ostali su na razini drugog tromjesečja 2017., ali su se u odnosu na prvo tromjesečje 2018., povećali za 3 posto.
 
Putnički prijevoznik i dalje bilježi lagani rast od 3 posto u broju prevezenih putnika, u odnosu na isto tromjesečje 2017. godine i 1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Kada se putnički prijevoz promatra kroz ostvarene putničke kilometre, oni su viši za 1 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine i 8 posto viši u odnosu na prethodno tromjesečje.
 
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem internetske poveznice: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60
 


                                                                                             # # #
 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 ispiši stranicu