e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Održan 17. sastanak Mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu

VIJEST

U Pragu se od 28. do 30. studenoga održavao 17. sastanak Europske mreže regulatornih tijela za željeznicu (ENRRB) na kojem su sudjelovali predstavnici HAKOM-a.

 
ZAGREB, 30. studenoga 2018. - U Pragu se od 28. do 30. studenoga održavao 17. sastanak Mreže europskih regulatornih tijela za željeznicu (ENRRB – European Network of Rail Regulatory Bodies). U sklopu sastanka održan je okrugli stol o aktualnim događanjima u državama članicama, kao i o promjenama u organizacijskom ustroju od posljednjeg sastanka.

Regulatorna tijela su prezentirala postupke kojima su se bavili u proteklom razdoblju. Prezentaciju o promjenama u voznom redu održao je predstavnik regulatornog tijela iz Velike Britanije, dok je predstavnik francuskog regulatornog tijela prezentirao aktivnosti vezane za zaštitu prava putnika i istraživanje o kašnjenjima i kvaliteti u željezničkom putničkom prijevozu. Predstavnici češkog upravitelja infrastrukture su objasnili način na koji se kod njih podnose zahtjevi za kapacitetom te postupak usuglašavanja i izrade voznog reda. Na sastanku je predstavljen i EU Rail Facility Portal kao zajedničko mjesto za sve uslužne objekte. Predstavnici RNE-a (RailNetEurope) prezentirali su TTR (Time Tablling Redesign) i TCR projekt (Temporary Capacity Restrictions), odnosno uputu za postupanje u slučajevima prekida prometa na željezničkoj infrastrukturi koju su izradili, dok je predstavnik IRG Rail-a (Independent Regulator’s Group – Rail) iznio stajalište vezano za izuzeća od primjene Provedbene Uredbe 2017/2177, kao i bitne aktivnosti Radne grupe za pristup uslužnim objektima. Predstavnik austrijskog regulatornog tijela u svojoj se prezentaciji osvrnuo na način izračuna troškova za željezničke usluge, a predstavnici finskog regulatornog tijela prezentirali su slučaj na ruskoj granici vezano za pružanje usluga u željezničkom teretnom prijevozu. Predstavnici DG MOVE-a (Directorate General for Mobility and Transport) prezentirali su naknade za otkazivanje/rezervaciju međunarodnih trasa.

                                                                                             # # #


Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  


 
 ispiši stranicu