e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM: Raste potražnja za paketskim uslugama

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u trećem je tromjesečju 2018. nastavljen rast paketskih usluga.  


ZAGREB, 7. prosinca 2018. – U trećem tromjesečju 2018. na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj vidljiv je rast paketskih usluga.  Ukupno je ostvareno oko 5,4 milijuna paketskih usluga što je za oko 6 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje te 10 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast je prvenstveno rezultat većeg broja ostvarenih „ekspresnih“ paketa, odnosno usluga s nekom od dodanih vrijednosti. Povećanjem broja paketa povećao se i njihov udjel na poštanskom tržištu koji iznosi 7,4 posto, a što je najveći udjel tih usluga po tromjesečjima unatrag nekoliko godina. Očekuje se daljnji rast potražnje ovakvih usluga zbog rasta i razvoja e-trgovine u Republici Hrvatskoj. Ukupan prihod od obavljanja poštanskih usluga je nešto manji nego u prethodnom tromjesečju zbog ukupno manjeg broja ostvarenih svih usluga, no u odnosu na isto razdoblje prethodne godine prihod je veći za oko 6 posto.    

Poštanske usluge u Republici Hrvatskoj pružalo je 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. vodeći davatelj s udjelom od oko 84 posto. Od ukupnog broja poštanskih usluga najveći dio se ostvaruje u unutarnjem prometu, dok se u međunarodnom prometu ostvaruje nešto više od 8 posto usluga.
 
Podaci o tržištu poštanskih usluga u trećem tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=60

                                                                                             # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 ispiši stranicu