e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

HAKOM na završnoj ovogodišnjoj Plenarnoj sjednici BEREC-a

VIJEST

Na sjednici, koja je održana u Pragu, glavne teme bile su vezane uz usvajanje važnih dokumenata poput godišnjeg programa rada BEREC-a i IRG-a za 2019, dokumenata koji uključuju rezultate javne rasprave o primjeni TSM uredbe i NN smjernica te mišljenje BEREC-a primjeni tih dokumenata, izvješća o praksi regulatora u postupcima dodjele spektra i uvjetima pokrivanja uzimajući u obzir njihovu prikladnost za 5G te otvaranje javne rasprave na dokument koji definira kriterije koje bi regulatori  trebali uzimati u obzir prilikom procjene ugovora o zajedničkom korištenju između operatora
 
ZAGREB, 7. prosinca 2018. – U Pragu, Češka, održana je 6. i 7. prosinca završna ovogodišnja Plenarna sjednica europskog regulatornog tijela za elektroničke komunikacije BEREC-a (Body of European Regulators for Electronic Communications), na kojoj su glavne teme bile vezane za usvajanje važnih dokumenata poput godišnjeg programa rada BEREC-a i IRG-a za 2019, dokumenata koji uključuju rezultate javne rasprave o primjeni TSM uredbe i smjernica o mrežnoj neutralnosti te mišljenje BEREC-a o primjeni tih dokumenata, izvješća o praksi regulatora u postupcima dodjele spektra i uvjetima pokrivanja, uzimajući u obzir njihovu prikladnost za 5G te otvaranje javne rasprave na dokument koji definira kriterije koje bi regulatori  trebali uzimati u obzir prilikom procjene ugovora o zajedničkom korištenju između operatora.
 
Kao i svake godine, BEREC za završnoj Plenarnoj sjednici usvaja godišnji program rada za iduću godinu. Tako je na ovoj sjednici usvojen godišnji program rada BEREC-a za 2019. te nacrt godišnjeg programa rada za 2020. Kako je važno da BEREC ima planove za srednjoročno razdoblje (razdoblje od 1 do 3 godine), oba dokumenta su u potpunosti usklađena sa srednjoročnom strategijom BEREC-a koja je usvojena u listopadu 2017. Također, usvojen je i godišnji program rada IRG-a (Independent Regulators Group) za 2019. koji je komplementaran programu radu BEREC-a. Osim niza dokumenata koji su usvojeni za javnu objavu, samo za BEREC članice ili za javnu raspravu, raspravljalo se i o daljnjim koracima svih smjernica (12) koje BEREC mora donijeti u iduće dvije godine na temelju novog regulatornog okvira za elektroničke komunikacije (The Electronic Communications Code) koji je usvojen 4. prosinca 2018.
 
Na posljednjoj sjednici u godini uvijek se bira čelništvo tijela za buduće razdoblje, odnosno potpredsjedavajući BEREC-a za 2019. i predsjedavajući BEREC-a za 2020. Tako će potpredsjedavajući za 2019. biti gospođa Tanja Muha (AKOS – Slovenija), gospodin Marcin Cichy (UKE – Poljska) i gospodin Konstantinos Masselos (EETT – Grčka), a predsjedavajući BEREC-a u 2020. bit će gospodin Dan Sjöblom (PTS - Švedska). Predsjedavajući IRG članica bit će gospodin Stephen Netzle (COMCOM – Švicarska).
 
Više informacija može se pronaći putem poveznice https://berec.europa.eu/eng/events/berec_events_2018/174-37th-berec-plenary-meetings-in-prague-czech-republic
 
Berec-Prag-1-20181207.jpg
Berec-Prag-2-20181207.jpg

                                                                                              # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu