e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura, a prihvatljivi korisnici dodijeljenih sredstava bit će jedinice lokalne samouprave ili udruženja JLS-ova.

ZAGREB, 15. ožujka 2019. - Europska komisija planira krajem ožujka 2019. objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana na kojima bi bilo omogućeno besplatno korištenje interneta. Alocirana vrijednost sredstava za drugi poziv, u sklopu inicijative WiFi4EU, iznosi 42 milijuna eura (odnosno 2 800 vrijednosnih kupona), a najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura (uključujući PDV). Odabir će se, kao i kod prvog poziva, vršiti  po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda zaprimanja prijave elektroničkim putem. HAKOM nema formalnu ulogu u provedbi inicijative te će se sredstva dodjeljivati izravno preko Europske komisije.

Minimalni broj vrijednosnih kupona koji je osiguran za svaku zemlju članicu, neovisno o redoslijedu prijave na poziv je 15 (što u protuvrijednosti iznosi 225 tisuća eura), dok je maksimalni broj, odnosno iznos u vrijednosnim kuponima koji može biti dodijeljen nekoj zemlji članici u okviru ovog poziva, jednak iznosu od 8 % vrijednosti poziva, odnosno 3,36 milijuna eura (u slučaju pravovremenih prijava).

Prihvatljivi korisnici dodijeljenih sredstava bit će jedinice lokalne samouprave ili udruženja JLS-ova i samo se one mogu prijaviti na poziv dok prijavljivanje/registracija putem posrednika odnosno korištenje usluga konzultanata za podnošenje prijave, neće biti dozvoljeno. Moguće je udruživanje JLS-ova u zajednički projekt gdje će svaki JLS uključen u projekt dobiti po jedan vrijednosni kupon uz prethodno pojedinačne prijave za isti projekt. Prijavitelj će samostalno provoditi odabir dobavljača opreme i izvođača radova, uz uvjet da isti prihvaćaju isplatu u vrijednosnim kuponima nakon izvršene isporuke opreme i radova. Prijavitelj je dužan provesti izbor dobavljača u skladu sa postojećim Zakonom o javnoj nabavi i ostalim povezanim zakonskim aktima i propisima zemlje članice u kojoj se nalazi. Prilikom prijave na poziv neće biti potrebno priložiti detaljnu projektnu dokumentaciju, već samo ispuniti prijavnicu (dokumentacija će morati biti pripremljena i u skladu sa budućim uputama,  prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli vrijednosnog kupona). Rok trajanja vrijednosnog kupona iznosi 18 mjeseci, što je ujedno i rok za realizaciju i isplatu prijavljenog projekta.

Prenamjena korištenja sufinancirane Wi-Fi infrastrukture putem bespovratnih sredstava neće biti moguća tijekom razdoblja od 3 godine, računajući od operativnog puštanja u rad Wi-Fi mreže.

U prvom krugu dodjele bespovratnih sredstava kroz inicijativu WiFi4EU samo je 6 zemalja članica EU osvojilo maksimalni broj vaučera (224), ukupne vrijednosti 3,36 ml EUR po zemlji, među kojima je i Hrvatska. Koliki je interes na natječaj bio govori i podatak kako je u prvom pozivu posljednji, 224. dobitnik vrijednosnog kupona iz Hrvatske, osvojio kupon u 29. sekundi od otvaranja natječaja.
Više informacija može se vidjeti na putem poveznice

                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu