e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Izvješće Europske komisije o provedbi odredaba Uredbe (EU) 2015/2120 koje se odnose na pristup otvorenom internetu

VIJEST

Načela Uredbe prikladna su s obzirom na razvoj tržišta te učinkovita u zaštiti krajnjih korisnika i promicanju interneta kao pokretača inovacija.


ZAGREB, 7. svibnja 2019. - Europska komisija je na temelju ocjene prve dvije i pol godine provedbe Uredbe (EU) 2015/2120, koja se odnosi na pristup otvorenom internetu, zaključila kako su načela Uredbe prikladna s obzirom na razvoj tržišta te učinkovita u zaštiti krajnjih korisnika i promicanju interneta kao pokretača inovacija. Međutim, iskustvo u pogledu primjene Uredbe još je ograničeno jer je relativno kratko razdoblje njene primjene. Regulatori, dionici i krajnji korisnici će se s njezinom primjenom moći bolje upoznati u daljnjem razdoblju regulatorne stabilnosti.

Stoga, Europska komisija zaključuje da u ovoj fazi ne bi bilo prikladno predložiti izmjene Uredbe. Uredbom će se nastaviti štititi europski korisnici interneta te će im se omogućiti da i dalje ostvaruju koristi od pristupa informacijama te sadržaju, aplikacijama i uslugama po vlastitom izboru.
Komisija će nastaviti pratiti kretanja na tržištu, uzimajući u obzir tehnološki razvoj i razvoj usluga. Također, posebno će blisko surađivati s BEREC-om, koji provodi postupak koordinacije koji je doveo do uspješne konvergencije u donošenju odluka država članica.

Izvješće Europske komisije Europskom parlamentu i Vijeću dostupno je na poveznici.

                                                                                             # # #
  
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta. 

 ispiši stranicu