e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Dvije akcije proteklog vikenda: Na poziv HGSS-a HAKOM locirao izvore lažnih SOS signala koji su podigli na noge sve žurne službe

VIJEST

I ovom se prigodom pokazala važnost HAKOM-ove mjerne opreme i mjernih vozila, iako srećom nije bilo ugroze ljudskih života.

 
ZAGREB, 13. svibnja 2019. - Proteklog vikenda, na poziv Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) sudjelovali su u dvije akcija identificiranja radiofrekvencijskih lokatora, koji se aktiviraju u slučaju nesreće. HGSS Stanica Makarska zaprimila je u subotu, 11. svibnja, informaciju od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS. U jutarnjim satima prva ekipa, koju su činili pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radilo o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvan i HAKOM. U kratkom vremenskom roku, uz pomoć HAKOM-ovih stručnjaka, vozila i opreme,  lociran je izvor SOS signala te je ustanovljeno kako se, srećom, ovom prigodom radilo o ljudskom nemaru. I ova, 12-satna akcija pokazala je dobru suradnju svih žurnih službi koje su uspješno nakon 12 sati privele akciju kraju.

U nedjelju, 12. svibnja, slična situacija ponovila se na području Splita, a prijava je upućivala na brodsku havariju, jer se aktivirao brodski SOS uređaj. Ponovnom brzom akcijom HAKOM-a, na poziv HGSS-a, uređaj je lociran na jahti na vezu u ACI Marini u Splitu. Utvrđeno je kako se radilo o lažnom slučaju uzbunjivanja.

I ovom se prigodom pokazala važnost HAKOM-ove mjerne opreme i mjernih vozila, iako srećom nije bilo ugroze ljudskih života.

 
uredjaj_fast-20190513.jpg
IMG-2-20190513.jpg


                                                                                             # # #

 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu