e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Poznati rezultati natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa WiFi4EU

VIJEST

Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, uključujući još jedan koji bi trebao biti održan krajem ove godine.
U drugom krugu 142 hrvatska grada i općine dobili su vaučere, a u prvom krugu još njih 224, u ukupnom iznosu od 5.490.000 eura.

ZAGREB, 16. svibnja 2019. - Europska komisija je nakon drugog kruga natječaja, koji je trajao od 4. do 5. travnja, objavila rezultate drugog poziva vezano za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa WiFi4EU. Ukupno 3400 općina dobit će bonove vrijedne 15.000 eura za pokrivanje troškova instaliranja Wi-Fi pristupnih točaka na javnim mjestima, uključujući gradske vijećnice, javne knjižnice, muzeje, javne parkove ili trgove. Jedinice lokalne samouprave iz Republike Hrvatske, koje su se prijavile na natječaj, osvojile su 142 vrijednosna kupona dok je 15 JLS-ova na rezervnoj listi.  U dosadašnja dva poziva, jedinicama lokane samouprave dodijeljeno je 366 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 5.490.000 eura, što Hrvatsku svrstava među 5 zemalja članica u kojima je preko 50% JLS-ova već osiguralo vrijednosne kupone namijenjene instalaciji Wi-Fi opreme. Ukupni proračun za ovaj poziv bio je 51 milijun eura, a prijave su stigle iz svih zemalja koje sudjeluju u programu, a to su države članice EU, Island i Norveška.

-Zadovoljstvo nam je vidjeti kako je odgovor općina na ovaj drugi natječaj bio iznimno pozitivan, s više od 10.000 zahtjeva. Nastavit ćemo povezivati Europljane, omogućujući im da uživaju u prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta, izjavila je povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel.

Do kraja 2020. organizirat će se još dva poziva, uključujući još jedan koji bi trebao biti održan krajem  ove godine. Inicijativa WiFi4EU dio je ambicioznog preustroja telekomunikacijskih pravila EU-a, uključujući nove mjere za zadovoljavanje rastućih potreba Europljana za povezivanjem i jačanje konkurentnosti Europe. U okviru prvog poziva objavljenog 2018., 2.800 općina odabrano je za dobivanje vaučera WiFi4EU u vrijednosti od 15.000 eura.
 
Popis hrvatskih gradova koji su u drugom krugu natječaja osvojili vaučere dostupan je na poveznici.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr


O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  

 
 ispiši stranicu