e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

Šesti HAKOM-ov „Dan tržišta“

VIJEST

Tradicionalni šesti HAKOM-ov „Dan tržišta“ održan je u sklopu međunarodnog skupa MIPRO u Opatiji. Predstavljene su aktivnosti, rezultati i ciljevi HAKOM-a te je održana i panel rasprava „Prilagodba na nove trendove i tehnologije“.

 
ZAGREB, 24. svibnja 2019. – U sklopu međunarodnog skupa MIPRO u Opatiji, u četvrtak 23. svibnja, održan je šesti „HAKOM-ov dan tržišta“, tradicionalni godišnji skup o stanju regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga. Ovogodišnji Dan tržišta je okupio  stotinjak predstavnika dionika tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, kao i državnih institucija te gospodarstva. Na skupu su predstavljene aktivnosti i rezultati na tržištima koje HAKOM regulira, ciljevi u budućem razdoblju te je održana i panel rasprava „Prilagodba na nove trendove i tehnologije“ s naglaskom na izazove oko uvođenja 5G.
 
U svome izlaganju tijekom prvog dijela skupa predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen naglasio je kako će u sljedećem razdoblju rad HAKOM-a biti fokusiran na najveće izazove koji su pred njime kao regulatorom, a to su implementacija Zakonika o elektroničkim komunikacijama EU-a., upravljanje spektrom i uvođenje 5G, jačanje okvira za investicije i razvoj širokopojasne infrastrukture, razvoj tržišta dostave paketa, kao i omogućavanje održive perspektive usluga na željezničkom tržištu.
 
Drugi dio Dana tržišta obilježila je panel rasprava „Prilagodba na nove trendove i tehnologije“ na temu očekivanja i izazova koje donosi 5G. Sudionici su bili Nataša Malić, Direktorica sektora pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma, Martina Dragičević, Direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska, Nenad Šlibar, Direktor sektora Mreže i informacijskih tehnologija Tele2, Mihael Jančić, Direktor Sektora za razvoj radijskih i prijenosnih mreža Odašiljača i veza, Dalibor Matanić, Voditelj grupe za provedbu elektrotehničkih investicija HŽ Infrastrukture, a raspravu je vodio Ivo Majerski iz HAKOM-a. Na panelu se moglo čuti o razmišljanjima operatora o budućoj ulozi 5G tehnologije u razvoju digitalnog društva i ekonomije, koji su preduvjeti za njezino uvođenje, kao i koji su prihvatljivi modeli za razvoj i učinkoviti roll-out ove tehnologije. Isto tako smo saznali koje su vertikale potencijalno zanimljive za početnu monetizaciju nove mreže, ali i o izazovima o kojima se možda toliko ne razgovara, kao što je potrošnja električne energije i napajanje čitavog sustava. Panel je ponudio i gledišta sudionika oko korištenja sredstava iz razvojnih fondova EU-a, a tom prilikom je dan osvrt i na Nacionalni program za razvoj širokopojasnog pristupa internetu – NPBBI.
  • Prezentacija - HAKOM-ov "Dan tržišta" (pdf)

 
Mipro_1_20190523.jpg
Mipro_2_20190523.jpg

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr


O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu