e-Agencija

HAKOMetar

Procjenitelj troškova

Nositelj okvirnog programa (NOP)

GIS portal

Kalkulator privatnosti

Aplikacija ''Kviz''

Pregled tržišta

Korisnici: 

Još nemate otvoren račun?
ISO 9001:2008 - Upravljanje kvalitetom

U organizaciji Radiokomunikacijskog ureda održan 3. međunarodni multilateralni koordinacijski sastanak

VIJEST

Talijanske smetnje i buduća uporaba digitalnog radija teme su o kojima se razgovaralo na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici Italije, Malte, Francuske, Švicarske, Slovenije i Hrvatske.

 
ZAGREB, 10. srpnja 2019. - U organizaciji Radiokomunikacijskog ureda (Radiocommunication Bureau) Međunarodne telekomunikacijske unije (International Telecommunication Union - ITU) u Ljubljani je 8. i 9. srpnja održan 3. međunarodni multilateralni koordinacijski sastanak s ciljem rješavanja dugogodišnjih smetnji na području FM radija. Na sastanku su sudjelovali predstavnici ITU-a te Italije, Malte, Francuske, Švicarske, Slovenije i Hrvatske, država koje uz posredovanje ITU-a nastoje riješiti probleme prekogranične koordinacije i smetnji. S obzirom na konfiguraciju terena i dužinu jadranske obale Slovenija i Hrvatska su najizloženije smetnjama talijanskih nekoordiniranih radijskih postaja.
 
Na sastanku u Ljubljani dodatna tema, uz rješavanje smetnji FM radija, bila je i vrlo važna tema postojećih smetnji na T-DAB-u, kao i buduća uporaba digitalnog radija na području jadranskog bazena, a kako bi se ubuduće izbjeglo nekoordinirano puštanje u rad talijanskih T-DAB odašiljača te eskalacija smetnji do razine smetnji koje su danas prisutne u FM radijskom području.
 
Zaključci s ovoga sastanka biti će predstavljeni Radijskom regulacijskom odboru (Radio Regulation Bord - RRB) pri ITU-u, na sljedećem sastanku odbora.

                                                                                      # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr


O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.  
 ispiši stranicu