Preskočite na glavni sadržaj
EN
News

HAKOM raises the addressing of the issue of the Italian interference with the TV and radio programme reception to the level of the International Telecommunication Union

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
Na prošlotjednom sastanku potaknutom inicijativom HAKOM-a predstavnici trinaest zemalja koje trpe izravne smetnje s područja Talijanske Republike dogovorili su glavne korake u zajedničkom rješavanju i trajnom uklanjanju tog problema.
 
ZAGREB, 23. svibnja 2011. – Od samog početka štetnih smetnji na zapadnoj obali Istre HAKOM je intenzivirao aktivnosti na međunarodnoj razini s ciljem pronalaženja kvalitetnog rješenja uklanjanja postojećih i sprječavanja pojave novih smetnji u radu radijskih i televizijskih postaja na pogođenim područjima. Te su aktivnosti u konačnici rezultirale pozivom Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) na zajednički sastanak koji se 19. i 20. svibnja ove godine održao u Ženevi. Sastanku su, uz predstavnike ITU-a, prisustvovali i predstavnici trinaest zemalja koje izravno trpe smetnje s područja Talijanske Republike, kao i delegacija talijanske administracije.
 
Na inicijalnom službenom sastanku se potvrdilo da Talijanska Republika ne poštuje međunarodni sporazum o ispravnom korištenju radiofrekvencijskog spektra te da time u susjednim zemljama izaziva štetne smetnje u radu nacionalnih i lokalnih televizijskih i radijskih postaja. Dogovoreno je kako će u daljnje rješavanje problema biti uključen i ITU, a talijanska je strana obećala ratificiranje sporazuma GE'06 i otklanjanje smetnji u skoroj budućnosti. S obzirom na dosadašnje iskustvo ne treba očekivati značajna poboljšanja, nego treba sačekati i vidjeti kakvi će biti konkretni rezultati. Neformalni sastanak predstavnika zemalja koje su najviše oštećene smetnjama s talijanske strane održao se drugog dana tijekom kojeg su usklađene zajedničke aktivnosti prema talijanskoj administraciji i ITU-u.
 
Frekvencijski plan za digitalnu televiziju i prateći međunarodni ženevski sporazum iz 2006. godine obvezuje zemlje potpisnice, a među njima i Republiku Hrvatsku i Talijansku Republiku, na uporabu frekvencija sukladno planu i sporazumu. Navedeni dokumenti osiguravaju ravnopravan pristup frekvencijskom spektru te predstavljaju preduvjet za budući nesmetan rad televizijskog programa u jadranskoj regiji. No, suprotno tom planu i sporazumu Hrvatska i ostale zemlje istočne obale Jadrana i dalje bilježe rad talijanskih televizijskih i radijskih postaja na nedozvoljenim frekvencijama. Povećanjem broja takvih odašiljača, koji svojom snagom i uporabom neusklađenih frekvencija sve agresivnije utječu na hrvatski eter, uzrokuju se štetne smetnje u radu hrvatskih radijskih i televizijskih infrastruktura te onemogućuje uvođenje novih programa.
 
Željko Tabaković, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a, naglasio je kako je agencija u okviru svojih zakonskih ovlasti u posljednje tri godine poslala preko 670 službenih prijava smetnji nadležnom tijelu u Italiji te je o istom izvijestio i ITU. „Iako je prema međunarodnoj regulativi administracija zemlje iz koje dolazi smetnja dužna odgovoriti na prijavu i poduzeti odgovarajuće mjere za njeno uklanjanje, niti do danas nismo postigli rezultate ili dobili ikakve konkretne odgovore. Vjerujemo kako ćemo ovim sastankom napokon pronaći kvalitetno rješenje za štetne smetnje i sprečavanje ovog problema u budućnosti“, istaknuo je Tabaković.
 
Podsjetimo, krajem prošle godine HAKOM je iskoristio sve svoje zakonske ovlasti i mogućnosti koje jamči međunarodna regulativa iz područja elektroničkih komunikacija te navedeni problem podigao na višu državnu razinu. U tom je razdoblju zatražena i pomoć Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), uz čiju je suradnju organizirano nekoliko sastanaka s veleposlanikom vanjskih poslova Talijanske Republike u cilju ublaživanja utjecaja smetnji. HAKOM je ubrzo nakon pojave smetnji u Istri operatoru mreže Odašiljačima i vezama d.o.o. dopustio uporabu dodatnog kanala (K-68) za odašiljanje programa na području Rovinja, Vrsara, Poreča, Novigrada, Plovanije, Buja i Umaga, no, uskoro je i taj kanal postao metom novih intenzivnih smetnji iz Italije.
 
                                                                                                              # # #
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)
Jurišićeva 13
10000 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 489 6000
Fax. + 385 (0)1 4920 227
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: https://www.hakom.hr
Za postavljanje pitanja potrebna je registracija.
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištu elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga. Agencija štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora raznolikih komunikacijskih i poštanskih usluga po prihvatljivim cijenama, definira održive konkurentne uvjete operatorima i davateljima usluga uz pravedne uvjete za povrat investicija te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kvaliteti života u RH upotrebom modernih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, podržavanje rasta investicija i inovacija u tržište elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, osiguravanje učinkovitog korištenja ograničenih resursa, ubrzanje rasta širokopojasnih proizvoda i usluga, osiguravanje pristupačne ponude komunikacijskih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, definiranje i implementiranje učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih kompetencija reguliranja tržišta.