Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Dan sigurnijeg interneta

VIJEST
 
Dan sigurnijeg interneta centralno je obilježen u O.Š. Izidora Kršnjavog u Zagrebu, a tom prilikom su HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (Centar za sigurniji internet) i tri hrvatska mobilna operatora najavili web-plaformu SINI - Sigurni na internetu. Platforma će na jednom mjestu ponuditi pomoć djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima u obrazovnom sustavu oko tema sigurnosti i ponašanja na internetu.  
 
Zagreb, 5. veljače 2019. – Ove godine međunarodni Dan sigurnijeg interneta obilježava se uz slogan „Zajedno za bolji internet“. Tim su povodom HAKOM i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka okupili učenike i nastavnike Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba te predstavnike operatora kako bi skrenuli pozornost na problem sigurnosti djece na internetu.
 
Konferencija je započela pjesmom učeničkog zbora, koja je podsjetila na jednostavnija vremena - igranje lovice, ledene kraljice, gumigumi te kada su igračke bile autići i lutke. Moderatorica Iva Šulentić popričala je s učenicima, koji su okupljenima kazali kako oni vide igralište prije 20 godina i kako izgleda njihovo igralište novog doba. Danas djeca provode sve više vremena na tzv. digitalnom igralištu s kojim dolaze mnogi izazovi.
 
„Više od 95% djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta želimo skrenuti pozornost svih aktera i podsjetiti ih na ovaj gorući problem te da svatko mora učiniti svoj dio. Upravo smo zato odlučili pokrenuti platformu SINI“, kazao je Tomislav Ramljak, voditelj CNZD-a.
 
Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenje mobilnih uređaja i novih tehnologija. SINI je nastala kao odgovor na realnu potrebu brojnih stručnjaka, profesora i učitelja za edukacijom o sigurnosti na internetu. Radi se o sveobuhvatnoj elektroničkoj platformi koja omogućuje stručnjacima diljem Hrvatske jednostavno usavršavanje, što je posebno važno za stručnjake u regijama gdje je ovakav tip edukacije rijetko dostupan.
 
„Cilj izrade platforme je učiniti dostupnim i objediniti na jednom mjestu sadržaj o sigurnosti na internetu za djecu, mlade, roditelje, učitelje, profesore i ostale stručnjake“, naglašava Ramljak. Projekt se realizira u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), A1 Hrvatska, Hrvatskim Telekomom i Tele2. U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta partneri projekta su potpisali i Povelju o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, kojom se želi pokazati zajednička predanost cilju stvaranja boljeg interneta.
 
Kao partner u projektu ove web-platforme ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta je naglasio: „Već godinama kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija dajemo svoj doprinos da se internet učini sigurnijim i boljim mjestom za sve, pogotovo djecu kao najmlađe korisnike usluga digitalnog društva. Naše brošure o sigurnijem internetu za djecu i roditelje već se treću godinu zaredom dostavljaju učenicama i učenicima petih razreda u sve osnovne škole, ali smatramo da se može više. Zato zajedno s operatorima, kao onima koji nam omogućavaju pristup internetu, i predstavnicima civilnog društva, koje se bavi ovom važnom temom, pokrećemo projekt web platforme SINI – Sigurni na internetu.“
 
Puštanje u rad web-platforme SINI očekuje se u narednim mjesecima, a puna funkcionalnost, koja uključuje i razinu za stručno osposobljavanje može se očekivati na jesen.
!!!xGALERIJAx!!!                                                                         

 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.