Povećane aktivnosti teretnih prijevoznika i smanjen broj putnika u prijevozu željeznicom

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Ukupno ostvareni tonski kilometri željezničkih teretnih prijevoznika u četvrtom tromjesečju 2019. povećani su za 7,3 posto, a broj putničkih kilometara smanjen je za 1,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

 
ZAGREB, 6. ožujka 2020.- Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj, u četvrtom tromjesečju 2019., ukupan broj tonskih kilometara veći je za 7,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najveće povećanje od 14,6 posto imali su novi teretni prijevoznici koji sudjeluju s 40 posto udjela u ostvarenim tonskim kilometrima u četvrtom tromjesečju, što je povećanje za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza u četvrtom tromjesečju 2019. bilježi se pad ostvarenih putničkih kilometara i broja prevezenih putnika za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.

Prema tržišnim pokazateljima ostvareno je 6,4 posto više vlak kilometara u teretnom prijevozu u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Udio ostvarenih vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupnom broju vlak kilometara (teretni i putnički prijevoznici) iznosi 31,7 posto. Najveći udio od 60,5 posto u ostvarenim vlak kilometrima od teretnih prijevoznika ima povijesni teretni prijevoznik.
 
U četvrtom tromjesečju 2019. prevezeno je 1,2 posto manje robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pritom osam novih teretnih željezničkih prijevoznika sudjeluje s 54 posto udjela u prevezenoj robi dok ostatak pripada povijesnom teretnom prijevozniku.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem poveznice

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr

O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.