HAKOM: Značajan rast željezničkog teretnog prijevozničkog tržišta u prvom tromjesečju 2019.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U prvom tromjesečju 2019. aktivnosti željezničkih teretnih prijevoznika bilježe pozitivne trendove u ukupnoj količini prevezene robe željeznicom s povećanjem od 20 posto, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. 

 
ZAGREB, 17. lipnja 2019. -  U prvom tromjesečju 2019. željeznicom je prevezeno 20 posto više robe i ostvareno je 20 posto više neto tonskih kilometara u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Povećanje rada teretnih željezničkih prijevoznika utjecalo je i na pojačano korištenje željezničke infrastrukture te je u prvom tromjesečju ostvareno 5 posto više vlakkilometara u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Pozitivnom trendu prijevoza robe pridonijela je aktivnost novih teretnih željezničkih prijevoznika koji su prevezli više od pola prevezene robe željeznicom, te bilježe rast od 63 posto u tonskim kilometrima u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Povijesni teretni željeznički prijevoznik također je povećao rad i prevezao 11 posto više robe, ostvario 1,5 posto više tonskih kilometra i 3,3 posto više vlakkilometara u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
 
U putničkom željezničkom prijevozu zabilježen je pad u broju prevezenih putnika za gotovo 1 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, kao i pad ostvarenih putničkih kilometara za promatrani period koji je manji za 1,5 posto.
 
Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su putem poveznice.

                                                                                       # # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr


O HAKOM-u:
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.