Preskočite na glavni sadržaj
HR
Elektroničke komunikacije

Najavljen treći poziv za dodjelu sredstava iz CEF Digital fonda za 5G pametne zajednice




Treći poziv za dodjelu sredstava iz CEF Digital fonda za 5G pametne zajednice predviđen u razdoblju od listopada 2023. do veljače 2024.


Zagreb, 5. rujna 2023. - Europska komisija je kroz svoju platformu za podršku pametnim zajednicama na 5G mreži (5GSC) najavila treći poziv za prijavu projekata koji će biti financirani iz CEF Digital fonda. Prema najavi, proces prijave bit će otvoren u razdoblju od listopada 2023. do veljače 2024. Točni datumi i iznos dostupnih sredstava bit će objavljeni nakon odobrenja od strane Europske komisije, a detaljne informacije o pozivu redovito će se objavljivati na službenoj web stranici platforme, 5GSC.eu.

Platforma 5GSC okuplja različite dionike, uključujući BCO urede država članica EU, operatore elektroničkih komunikacija, predstavnike lokalnih samouprava, te stručnjake i socio-ekonomske pokretače. Europska komisija putem ove platforme želi potaknuti bržu implementaciju 5G tehnologije te promovirati različite oblike suradnje na 5G projektima. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavlja Hrvatsku kao BCO član platforme. Europska komisija posebno potiče uključivanje elektroničkih komunikacijskih operatora, koji su ključni za uspješnu provedbu 5G inicijativa. Članovi platforme imaju pristup važnim informacijama o financiranju te mogućnost razmjene iskustava na dosad realiziranim projektima.

Dodatne informacije o članstvu ili o 5GSC projektu mogu se dobiti putem elektroničke pošte na adresu community@5GSC.eu.