Preskočite na glavni sadržaj
HR
Elektroničke komunikacije

Širokopojasne mreže za vlastite potrebe

Razvoj 5G tehnologije omogućio je uporabu radiofrekvencijskog spektra za širokopojasne mreže za vlastite potrebe, odnosno za mreže s lokalnom uporabom radiofrekvencijskog spektra na ograničenom zemljopisnom području koje uključuje uporabu u industrijskim pogonima, poslovnim zonama, sveučilišnim i istraživačkim kampusima, izložbenim/sajamskim zonama te poljoprivrednim i šumskim područjima.

U Republici Hrvatskoj se trenutno za širokopojasne mreže za vlastite potrebe može upotrebljavati radiofrekvencijski pojas 2575-2615 MHz za koji su detaljni uvjeti uporabe propisani Planom dodjele za frekvencijski pojas 2500 - 2690 MHz. U slučaju interesa za uporabom drugih frekvencijskih pojaseva, za dodatne informacije se javite na adresu elektroničke pošte: OUS@hakom.hr.

S obzirom na to da se radi o primjeni na ograničenom području za specifične vlastite potrebe, postupak dodjele radiofrekvencijskog spektra je jednostavniji od postupaka za mreže s komercijalnom primjenom, ali uz zadržavanje određenih provjera.

Kako bi se ishodila odgovarajuća dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, prvo je potrebno HAKOM-u dostaviti opis, namjenu, frekvencijsko područje, potrebnu širinu pojasa, zemljopisno područje s naznačenom površinom u km² i osnovne tehničke značajke planirane radijske mreže, nakon čega slijedi podnošenje zahtjeva (u skladu s čl. 21. Pravilnika o uvjetima dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra).
 
Naknade koje se odnose na širokopojasne mreže za vlastite potrebe obuhvaćaju:
  • naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra širine pojasa od 1 MHz, izračunava se prema izrazu:
                                             (0,25 × a × b × P0,15)
 
a: jedinična cijena = 66€
b: koeficijent zagušenja = 1 za radiofrekvencijski pojas 2575-2615 MHz
P: površina zemljopisnog područja, izražena u četvornim kilometrima
(u skladu sa st. 14. čl. 9. Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra
  • naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom utvrđuje se prema području pokrivenosti komunikacijske mreže
Br. Područje pokrivenosti komunikacijske mreže Godišnja naknada 
(u €)
1. Područje Republike Hrvatske 200,00
2. Područje od dviju do šest susjednih županija 100,00
3. Područje do jedne županije ili za zajedničko područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije 35,00
(u skladu sa st. 3. čl. 15. Pravilnika o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a)