Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM domaćin više međunarodnih sastanaka važnih za tržište elektroničkih komunikacija

U Dubrovniku je održana 48. plenarna sjednica BEREC-a, Glavna skupština IRG-a i kvadrilateralni sastanak na vrhu.
 
ZAGREB, 4. listopada 2021. – U razdoblju od 29. rujna do 1. listopada 2021. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) bila je domaćin kvadrilateralnog sastanka na vrhu, čiji su sudionici BEREC (Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije), EaPeReg (Eastern Partnership Regulators for Electronic Communications), EMERG (Europsko-mediteranska grupa regulatora) i REGULATEL (krovni regulator latinske Amerike). U Dubrovniku je istovremeno održana i 48. plenarna sjednica Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije BEREC-a i Glavna skupština IRG-a (Independent Regulators Group). Na marginama sastanaka održan je niz bilateralnih sastanaka navedenih organizacija, kao i nacionalnih regulatora za elektroničke komunikacije. Sastanci su održani u hibridnom obliku, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i ograničenjima.
 
Sastanak na vrhu bio je usmjeren na razmjenu iskustava o izazovima s kojima se zemlje susreću u današnjem svijetu koji je sve više povezan (eng. increasingly interconnected world). Naime, zbog izbijanja pandemije svijet se suočio s rastućom potražnjom za stabilnim i visokokvalitetnim pristupom internetu zbog čega je povezivost postala jedna od glavnih prioriteta u mnogim zemljama. Na sastanku su predstavljene sve aktivnosti koje Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) poduzima diljem svijeta, a Europska komisija predstavila je svoju programsku politiku Digitalnog desetljeća, ističući digitalna načela i potrebu za budućim nacionalnim strateškim planovima za postizanje digitalnih ciljeva na nacionalnoj razini. Sudionici sastanka raspravljali su o temama usmjerenim na rješavanje glavnih izazova koji proizlaze iz osiguravanja povezivosti u digitalnom svijetu, uz istovremenu raspravu kako se tim izazovima baviti kroz regulatornu suradnju. Rezultat sastanka na vrhu je Deklaracija o povezanosti i suradnji u digitalnom svijetu.
 
Teme Plenarne sjednice BEREC-a bile su vezane uz aktualna pitanja na tržištu elektroničkih komunikacija, kao što su pitanja održivosti, otvorenog interneta, roaminga i DMA-a, a bilo je riječi i o ostalim temama vezano uz europski regulatorni okvir za elektroničke komunikacije i ciljeve digitalne transformacije društva. Velik dio rasprave bio je posvećen prijedlogu programa rada BEREC-a za 2022. koji je usvojen u svrhu provedbe javne rasprave, odnosno planiranim projektima (više od 70), iz kojeg se može vidjeti opsežnost planiranih aktivnosti BEREC-a u sljedećoj godini. Također, provedeni su izbori za predsjedavajućeg BEREC-a  za 2023. i potpredsjedavajućeg  za 2022.
 
Posljednjeg dana sastanka održana je i Glavna skupština IRG-a (Independent Regulators Group). Više informacija o ostalim dokumentima koji su na Plenarnoj sjednici usvojeni za javnu objavu, samo za BEREC članice ili za javnu raspravu, može se pronaći putem poveznice, dok se više informacija o novom predsjedavajućem BEREC-a za 2023. može vidjeti na poveznici.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.