Preskočite na glavni sadržaj
HR
Elektroničke komunikacije

Kontrola spektra

Kontrola i nadzor radiofrekvencijskog spektra
Povećanjem potrebe za uslugama temeljenim na uporabi radiofrekvencijskog spektra, nadzor spektra se nameće kao jedan od najvažnijih aspekata u njegovom upravljanju.
Nadzor ne služi samo kako bi spriječio neovlaštenu uporabu spektra i zaštitu ovlaštenih korisnika, već je vitalan proces koji omogućava dostupnost mjernih podataka stručnjacima  HAKOM-a koji se bave planiranjem i usuglašavanjem radijskih frekvencija.
 
HAKOM stoga provodi svakodnevnu kontrolu i nadzor radiofrekvencijskog spektra. Ovi poslovi se obavljaju putem ustrojenog mjernog sustava koji se sastoji od 4 kontrolno-mjernih središta smještenih u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, 10 daljinski upravljanih kontrolno-mjernih postaja i 5 mjernih vozila. Svaki pojedini dio sustava je opremljen sofisticiranom mjernom opremom sposobnom izmjeriti i signale vrlo niskih razina, kao i odrediti smjer iz kojeg dolaze. Mjerenjem na više točaka omogućeno je goniometriranje mjerenog signala čime se izvor elektromagnetskog zračenja lako može locirati.
 
Inspekcijski nadzor
HAKOM obavlja inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama i propisa donesenih na njegovu temelju, Zakona o poštanskim uslugama i Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga.