Preskočite na glavni sadržaj
HR
Elektroničke komunikacije

Digitalna budućnost

U zadnjih nekoliko godina uporaba digitalnih usluga i usluga „na-daljinu“ je značajno porasla. Iako su na početku u mnogome potaknute vanrednim potrebama, ove usluge postale su dio svakodnevnog života i navika korisnika što potiče njihov daljnji razvoj. E-trgovina, e-javne usluge, on-line nastava, on-line sastanci, samo su neke od usluga i aplikacija koje su postale uobičajene i koje utječu na promjene i u poslovnom i privatnom okruženju.

Digitalna tehnologija i digitalne vještine otvaraju nove mogućnosti za poslovanje, učenje, zabavu, javne usluge i industrijsku proizvodnju. Kako bi te mogućnosti bile dostupne svima nužno je na prvom mjestu izgraditi infrastrukturu koja može podržati nove digitalne usluge, aplikacije i proizvode. Stoga su mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) osnova za daljnji razvoj i široku uporabu digitalne tehnologije i naprednih digitalnih usluga. 
Osim povezivosti, digitalizacija uključuje i druge digitalne ciljeve - digitalne vještine, digitalna poduzeća, digitalne javne usluge. Za uspješnu digitalizaciju potrebno je djelovanje na svim razinama kako bi se iskoristile mogućnosti koje pruža razvoj tehnologije

Dostupnost VHCN mreža i uporaba naprednih tehnologija u RH su u konstantnom porastu, a neki od dobrih hrvatskih primjera koji su u skladu s vizijom o tehnološki naprednoj, povezanoj, održivoj i zelenoj EU su: