Preskočite na glavni sadržaj
HR
Korisnici

Zaštita djece na internetu

HAKOM kontinuirano poduzima aktivnosti vezane za promicanje zaštite djece prilikom uporabe interneta i elektroničkih komunikacijskih usluga. Posebna pozornost usmjerena je promicanju roditeljske odgovornosti te propisivanju obveza operatora elektroničkih komunikacijskih mreža kako roditelji mogu zatražiti od svog operatora postavljanje zabrane pristupa sadržajima koji su neprimjereni djeci, ograničiti korištenje usluga s posebnom tarifom i potrošnju.

Od operatora se, kad su djeca u pitanju, očekuje društveno odgovorno ponašanje koje treba biti iznad onog zakonski propisanog.
 
Ostvarene su brojne suradnje i konkretne zajedničke aktivnosti na širenju svijesti o odgovornom i sigurnom načinu korištenja interneta s javnopravnim tijelima, operatorima i udrugama civilnog društva, a cilj je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi i istovremeno osiguravanje uvjeta na tržištu elektroničkih komunikacija za stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu.
 
Svake godine u veljači, HAKOM u suradnji s operatorima i drugim zainteresiranim dionicima obilježava Dan sigurnijeg interneta. Također, svim učenicima petih razredima osnovnih škola u RH šalju se ažurirane brošure s ključnim savjetima o sigurnom korištenju interneta, a namijenjene su djeci i roditeljima. Kroz projekt zaštite djece na internetu, HAKOM-ovi stručnjaci provode edukacijske programe za roditelje i učenike, pružajući im potrebne informacije o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama, osobito kada djeca počnu samostalno koristiti internet.
 
Besplatna aplikacija "Kalkulator privatnosti" dostupna je djeci, mladima i školama, te im omogućava provjeru potencijalnih rizika za vlastitu privatnost prilikom korištenja interneta i dijeljenja osobnih podataka.
 
S obzirom na to da gledanje videozapisa postaje važan način traženja informacija, HAKOM je izradio video o zaštiti djece i mladih na internetu koji je dostupan na našem YouTube kanalu. Glavna poruka videa je poticanje odnosa povjerenja između djece i odraslih, s posebnim naglaskom na podršku koju djeca uvijek trebaju imati od roditelja.
 
U namjeri da kontinuirano prati i promiče interese djece, HAKOM ovim putem poziva sve zainteresirane da se obrate sa svojim prijedlozima i/ili komentarima putem adrese elektroničke pošte zastita-djece@hakom.hr

Vaš je doprinos važan u očuvanju sigurnog online okruženja za našu djecu.

Upoznajte se s našim aktivnostima…

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2024.
Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2023.
Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2022.

Brošure

Vodič za siguran internet i nepromišljene surfere, 2024.
Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja, 2023.
Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja, 2022.

VideoVideo potiče odgovorno ponašanje djece na internetu, a namijenjen je roditeljima i djeci.