Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Održan četvrti skup na temu "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Predstavljene su poduzete aktivnosti i projekti ostvareni tijekom dugogodišnje suradnje, a najavljeno je kako će se pozitivna iskustva iz područja elektroničkih komunikacija pokušati pretočiti i u područja željezničkog prijevoza i poštanskih usluga

ZAGREB, 9. prosinca 2021. - S ciljem uklanjanja barijera koje otežavaju život osobama s invaliditetom i na taj način sprječavaju ostvarivanje njihovih prava, a polazeći od činjenice da je zadaća svih javnopravnih tijela osiguranje i promicanje osiguranja arhitektonske, komunikacijske te socijalne pristupačnosti, u organizaciji HAKOM-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) održan je okrugli stol na temu ˝Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu˝. Riječ je o četvrtom ovakvom skupu koji je okupio relevantne sugovornike, među ostalim i predstavnike udruga s invaliditetom, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnike operatora, obrazovnih ustanova i sve one koji provode projekte koje uklanjaju barijere, ali isto tako rade na podizanju svijesti društva u cjelini.

Sudionike skupa pozdravio je ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta koji je istaknuo dugogodišnju uspješnu suradnju s FER-om na realizaciji brojnih projekata te je najavio dizanje ovakvih okupljanja, koji pridonose poboljšanju uvjeta za osobe s invaliditetom kod ostvarivanja njihovih prava, na jednu višu razinu. Plan je podići održavanje skupa na međunarodnu razinu, okupiti i sudionike iz susjednih zemalja, razmijeniti iskustva i dobre prakse koje su prepoznate i koje se želi implementirati. 

Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kazao je ovom prigodom kako se procjenjuje da čak 15 posto populacije unutar EU-a čine osobe s invaliditetom, od čega preko 586 tisuća osoba živi u Hrvatskoj, dok u svijetu s nekim oblikom invaliditeta živi preko 80 milijuna ljudi. U proteklom razdoblju napravljeni su značajni pomaci, rađeno je na promicanju svijesti, ubrzana je digitalizacija sadržaja, omogućena je veća pristupačnost, dostupnost i transparentnost mrežnih stranica tijela javne vlasti.

Na skupu su predstavljene aktivnosti koje su poduzete, među ostalim i projekti koji su ostvareni tijekom dugogodišnje suradnje HAKOM-a i FER-a, a najavljeno je kako će se pozitivna iskustva iz područja elektroničkih komunikacija u nadolazećem razdoblju pokušati na odgovarajući način pretočiti i u područja željezničkog prijevoza ili kod korištenja poštanskim uslugama. U svom obraćanju prof. Željka Car sa zagrebačkog FER-a, istaknula je kako postoji golema motiviranost studenata koje zanima ovo područje i koji su spremni raditi na projektima koji će omogućiti primjenu novih tehnologija i njihovu korisnu upotrebu. Kroz svo ovo vrijeme, na izradi projekata i u njihovoj provedbi, od golemog je značaja i koristi bila uključenost udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i najbolje znaju na kakve prepreke u društvu nailaze.

Tijekom skupa operatori su također predstavili svoje aktivnosti koje poduzimaju da olakšaju pristup svojim uslugama svim korisnicima pa je tako predstavljen virtualni shop s prodavačem, uvođenje taktilnih oznaka na prodajna mjesta ili usluga kojom se može upravljati glasom. Na skupu je bilo govora i o trenutno važećem zakonodavnom okviru, ali i o najavljenim izmjenama, kao i o Direktivi o pristupačnosti proizvoda, roba i usluga čija bi primjena trebala započeti u lipnju iduće godine. 
 
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.