Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Panel rasprava o položaju RH na željezničkim koridorima

Na panel raspravi se razgovaralo o tome jesu li hrvatske pruge i luke dobro ucrtane na europskim kartama koridora i što se dodatno može učiniti da se ostvari bolji status, ali i prilika za modernizaciju.

ZAGREB, 13. prosinca 2022. - U organizaciji Saveza za željeznicu i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), ovog je utorka, 13. prosinca, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu održana panel rasprava na temu “Hrvatska u željezničkoj mreži TEN-T i RFC koridora – jesmo li povezani s Europom?”. Na panelu su sudjelovali i predstavnici prijevoznika, upravitelja infrastrukture, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Odsjeka logistike i mobilnosti u Sveučilišnom centru Koprivnica - Sveučilište Sjever.

Tema panel rasprave bio je položaj RH na željezničkim koridorima, jesu li hrvatske pruge i luke dobro ucrtane na europskim kartama koridora, što nadležni čine da one ostvare što bolji status, a time i priliku za financiranje obnove i modernizaciju. U  vrijeme dok se crtaju europske željezničke karte i priprema plan financiranja za sljedećih deset godina, EK raspravlja o amandmanu proširenja TEN-T mreže u Hrvatskoj. Tako EK predlaže da uz današnja dva koridora, kroz RH prolaze još dva bitna koridora koji povezuju međunarodnu komunikaciju između istoka i zapada Europe.

Sudionike sastanka pozdravili su Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a te Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu, a prezentacije na temu željezničkih koridora održali su predstavnici resornog ministarstva, HAKOM-a i Alpine – Western Balkan željezničkog teretnog koridora (RFC-10).

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.