Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

U organizaciji HAKOM-a i ove godine obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 
Diljem svijeta ovog četvrtka, 27. travnja, obilježava se Međunarodni dan djevojaka u ICT-u. Kao nositelj programa obilježavanja u Republici Hrvatskoj, HAKOM je organizirao okrugli stol na kojem se raspravljalo o važnosti izobrazbe i promidžbe područja informacijsko komunikacijskih tehnologija još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz dodatne izvannastavne aktivnosti, sa ciljem poticanja što većeg broja djevojaka da svoju karijeru i obrazovanje usmjere u područje informacijsko - komunikacijskih tehnologija.
 
ZAGREB, 27. travnja 2017. – Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, obilježen je ovog četvrtka, 27. travnja, u Zagrebu, a središnji događaj – okrugli stol na temu „Digitalno mi dobro stoji – važnost edukacije od najranije dobi“, organizirala je i ove godine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao nositelj programa obilježavanja u Republici Hrvatskoj. Događaju je u svojstvu posebnog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović nazočio doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike za zdravstvo i sport. Nakon pozdravne riječi, koju je uputio predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr. sc. Dražen Lučić, nazočnima se obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur. Na skupu, koji je okupio neke od uspješnih poslovnih žena hrvatskog ICT sektora te renomirane stručnjakinje i predstavnice akademske zajednice, raspravljalo se o važnosti edukacije za popularizaciju ovog sektora, koja treba započeti još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz različite dodatne izvannastavne aktivnosti. Tijekom rasprave poseban naglasak je stavljen na ulogu industrije u promicanju ICT sektora među mladima te su istaknute smjernice što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) da kao svoj profesionalni poziv odaberu karijeru u ICT sektoru.

U radu okruglog stola sudjelovale su prof. dr. sc. Maja Matijašević (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu - FER), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu), mr. sc. Anđelka Strajher (predsjednica Uprave Megatrenda) i prof. Željka Knezović (IT konzultant u tvrtki Mobendo), a raspravljalo se o prilikama i mogućnostima koje nudi obrazovanje u ICT području, načinima poticanja i promicanja ICT-a od najranije dobi te o dobrim i lošim primjerima iz prakse.

Podsjetimo, obilježavanje ˝Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u˝ (eng. ˝Girls in ICT Day˝) potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunication Union – ITU) i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta. Cilj je smanjiti razliku u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce u ICT sektoru te na taj način istovremeno ublažiti problem nedovoljnog broja ICT stručnjaka u čitavom svijetu. U Republici Hrvatskoj je nositelj projekta obilježavanja HAKOM. Međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježava se četvrtog četvrtka u travnju svake godine, a više o ovoj globalnoj inicijativi i pregled svih aktivnosti, koje organizira pojedina zemlja sudionica, moguće je vidjeti na službenim stranicama projekta (video i audio zapisi, priopćenja za medije, fotografije i dr.). 
 

 


!!!xGALERIJAx!!!
                                                                                            # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.