Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Dan sigurnijeg interneta: Prevare se najčešće događaju na mjestima koja nam se na prvi pogled ne čine opasnima

HAKOM je predstavio svoju redizajniranu brošuru za djecu koja sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu

ZAGREB, 7. veljače 2023. - Dan sigurnijeg interneta obilježava se 20-tu godinu za redom, a dobra je prigoda da se još jednom progovori o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih. Kako bi se osvijestile opasnosti koje se učestalo pojavljuju, a ponajviše prijete najmlađim naraštajima, potrebno je neprestano upozoravati djecu na odgovorno i sigurno korištenje internetom. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u čijoj je nadležnosti zaštita korisnika elektroničkih komunikacija, pa samim time i zaštita djece i mladih kao najosjetljivijih korisničkih skupina, ove se godine uključila u program obilježavanja u zagrebačkoj osnovnoj školi Rapska. Tom prigodom, u opuštenoj i zabavnoj atmosferi, predstavljena je i nova, redizajnirana brošura koja će pronaći put do hrvatskih osnovnoškolaca, učenika petih razreda. Brošura pod nazivom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja“ sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se od 2016. provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Osim brošure, HAKOM je djeci i mladima, a i njihovim roditeljima i učiteljima, predstavio i kviz koji je izrađen u suradnji s FER-om, a dio je ažurirane aplikacije Kalkulator privatnosti, čija je osnovna namjena informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka na internetu.

Obilježavanje u OŠ Rapska uz Luku Bulića

Na prigodnoj konferenciji održana su zanimljiva izlaganja pa je tako izlaganje na temu ˝JA u svijetu elektroničkih komunikacija˝ održala Tanja Zaninović iz HAKOM-a, a o tomu na koji način njihova tvrtka radi i doprinosi zaštiti najmlađih korisnika govorili su i predstavnici dva operatora elektroničkih komunikacija HT-a i Telemacha koji su govorili o roditeljskoj zaštiti, programima za djecu i gejming natjecanjima. Organizaciju ovog događanja također je pozdravila i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. Predstavnici nacionalnog CERT-a koji djeluje pri CARNET-u približili su djeci svoju ulogu, ali i ukazali na najčešće internetske prijevare, ali i na važnost digitalnih tragova koje za sobom ostavljaju. Posebno je naglašena važnost odgovornog ponašanja, a što uključuje i korištenje sigurnih lozinki za različite korisničke profile. Učenici su posebno uživali u druženju  s Lukom Bulićem, zabavljačem i imitatorom, koji je poznat po skladanju i pjevanju urnebesnih Bullhitova, a koji je ovom prigodom predstavio i svoju pjesmu skladanu za djecu, koja govori upravo o zaštiti djece na internetu i opasnostima koje vrebaju na mreži svih mreža. Školi domaćinu  IT društvo Combis ovom je prigodom darovalo i tri slikovnice iz zbirke ,,Bajke u digitalnom svijetu“.

Panel rasprava na temu "Koja je cijena jednog lajka" u OŠ Središće

U prigodi obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u OŠ Središće u Zagrebu u organizaciji Centra za sigurniji internet održana je panel rasprava na temu ˝Koja je cijena jednog lajka˝. U panel raspravi su sudjelovali Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a, Ivan Pakšić, načelnik sektora za javni red i sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova, Tjaša Juraković Antolić, stručni suradnik pedagog OŠ Središće te Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i profesor geologije, koji je ovogodišnji ambasador Dana sigurnijeg interneta, a raspravu je moderirala Ana Veočić iz Centra za sigurniji internet.

Ravnatelj HAKOM-a istaknuo je kako se prevare najčešće događaju na mjestima koja nam se na prvi pogled ne čine opasnima. No, sigurnost je na internetu ugrožena jednako kao i u stvarnom svijetu, a opasnosti koje vrebaju u stvarnom životu moguće su i na internetu, gdje se učestalo javljaju prijetnje, iznude, vrijeđanja i govor mržnje, naglasio je te je dodao kako se HAKOM kod zaštite djece na internetu bavi preventivnim aktivnostima. HAKOM-ova brošura nije namijenjena samo djeci već i njihovim roditeljima, koji se na takav način dodatno educiraju o tomu što im djeca rade na internetu i na koji ih način mogu zaštititi. Odlična edukacijska aplikacija svakako je i Kalkulator privatnosti, gdje se lako može provjeriti kojim smo zlouporabama izloženi odavanjem svojih osobnih podataka.

Računalne incidente u RH bilježi nacionalni CERT, a godišnje je oko 1200 takvih incidenata. Riječ je o raznim pokušajima prevara, a koje su danas sve sofisticiranije i teško ih je prepoznati zbog čega je uvijek potrebno svemu što nam je nepoznato pristupati s dodatnim oprezom.

- Živimo u digitalnom dobu, a digitalna kompetencija i medijska pismenost jesu nešto što je već sada najvažnija kompetencija ovog stoljeća. Medijska pismenost mora biti standard u odgojno obrazovnom sustavu za svu djecu u RH, da ona bude sadržajni dio kurikuluma, ali isto tako da bude djeci zanimljiva. – kazala je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, koja je naglasila kako 79 posto djece u dobi do dvije godine koristi digitalnu tehnologiju, iako je preporuka svjetskih stručnjaka da to tako ne bude. Pokazalo se i da djeca prekomjerno koriste digitalnu tehnologiju, naglasila je te je pozvala na veću odgovornost vezano za rizike dijeljenja sadržaja od strane odraslih. 

HAKOM-ova brošura „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja“ dostupna je i u digitalnom obliku i može se preuzeti putem poveznice.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.