Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM na ELMAR-u: O mogućnostima i preprekama koje priječe ostvarenje inovativnih rješenja putem 5G mreže u Hrvatskoj

U suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze i društvom Elmar, HAKOM je organizirao panel raspravu i niz izlaganja s ciljem predstavljanja mogućnosti za poboljšanja poslovanja kroz korištenje 5G tehnologije
 
ZADAR, 13. rujna 2022. - U Zadru je u ponedjeljak, 12. rujna, otvoren 64. međunarodni simpozij ELMAR-2022, najstarija konferencija u Europi, koja je i ovog puta okupila istaknute međunarodne stručnjake. HAKOM se uključio u rad konferencije kroz organizaciju posebne sekcije „5G u pomorstvu, turizmu i lukama“, koja je prvog dana konferencije održana u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) i društvom ELMAR, a čiji je cilj bio predstaviti neke od brojnih mogućnosti za poboljšanja poslovanja kroz korištenje 5G tehnologije, koje su primjenjive i lako ostvarive u Hrvatskoj. Praktična rješenja temeljena na 5G tehnologiji predstavili su predstavnici Maritime Centre of Excellence, Markoja d.o.o. i FER-a, OIV-a, Ericssona, Huaweia i Nokia.
Sudionike skupa pozdravio je ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta, koji je najavio izlaganja te izrazio uvjerenje kako će ovaj skup, osim što će predstaviti neka nova rješenja, pripomoći i kod ostvarivanje kontakata koji će pridonijeti budućim poslovnim rješenjima.

Komunikacijski standard koji dugoročno zadovoljava sve potrebe luka

˝5G rješenja za pametne luke˝ bila je tema izlaganja koje je održao Miroslav Hipš iz tvrtke Huawei, a o izazovima i budućnosti naprednih komunikacija u pomorskom sektoru izlagao je Hrvoje Hadžić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d.. Damir Opsenica iz Maritime Centre of Excellence prezentirao je rješenja u pametnim marinama. O primjeni 5G mreža u konceptu pametnih luka govorio je i Gordan Šišul (FER). ˝Primjena ITS rješenja i 5G tehnologije u morskim lukama – pilot projekt Luka Preko˝ bila je tema izlaganja koje je održala Zrinka Čule iz tvrtke Odašiljači i veze, a izlaganje na temu ˝Najnoviji i nadolazeći tehnološki trendovi koji jesu i koji će oblikovati tehnološki i digitalni ekosustav˝ održala je Leslie Shannon iz tvrtke Nokia.

5G tehnologija je jedini komunikacijski standard koji dugoročno zadovoljava sve potrebe luka i nadomješta ostale komunikacijske tehnologije, istaknuto je u izlaganjima, a kao primjeri primjene navedeni su mogućnost udaljenog nadzora i upravljanja, poboljšanje lučke infrastrukture, ali i funkcionalnost jer je omogućeno upravljanje teretom i potrošnjom te je povećana sigurnost.

Kako ostvariti inovativna rješenja putem 5G mreže u Hrvatskoj?

Nakon prezentacija održana je i panel rasprava „Kako ostvariti inovativna rješenja putem 5G mreže u Hrvatskoj?“ u kojoj su sudjelovali Luka Aralica (Markoja), Miroslav Kantolić (Ericsson/HUP-ICT), Tigran Vržina (Odašiljači i veze), Damir Opsenica (Maritime Centre of Excellence) i Ana Katalinić Mucalo (HAKOM).

HAKOM kao jednu od glavnih djelatnosti ima upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, a prije godinu i pol dodijeljene su prve dozvole za frekvencije za 5G. Ta se mreža gradi, a iduće godine ići će još jedna dražba. Informacijski memorandum je na javnoj raspravi već mjesec dana i bit će još ovaj tjedan. Svaki poduzetnik može tražiti spektar, ili ga koristiti kod nekog operatora. – istaknula je ovom prigodom Ana Katalinić Mucalo koja je nazočne upoznala s ulogom HAKOM-a, koji se kao nacionalni regulator zadužen za dodjelu i kontrolu radiofrekvencijskog spektra trudi uspostaviti i zadržati partnerski odnos u cijelom procesu.  

O iskustvima tvrtke Markoja, koja je specijalizirana za projektiranje i širenje telekomunikacijske mreže govorio je Luka Aralica, naglasivši pritom kako 5G tehnologija definitivno obećava, no isto tako biznis modeli se ne mogu razviti u kratkom vremenu jer je tehnologija još uvijek u razvitku. No, istaknuo je kako već sada vide mnoge funkcionalnosti koje uz dosadašnje mreže nisu mogli ostvariti. 

Odašiljači i veze u 5G tehnologiji vide priliku za nove poslovne modele, a prvenstveno su fokusirani na privatne 5G mreže i već je pokrenuto nekoliko projekata, istaknuo je ovom prigodom Tigran Vržina.

O potrebi edukacije stručnjaka i suradnji sa sveučilištima, kao i o stanju razvoja hrvatskih luka, iz svog iskustva govorio je Damir Opsenica. Uspoređujući hrvatske i svjetske luke, kao primjer istaknuo je luku Koper za kojom, što se primjena tehnologije tiče, zaostajemo godinu unatrag i to ne zbog same tehnologije već zbog organizacije. Organizacije luka u svijetu malo su agilnije, ali imaju i jače budžete. U posljednje se vrijeme ipak mogu i u našim lukama primijetiti određeni modernizacijski projekti. Luka Rijeka, primjerice, posljednjih je godina naglo povećala svoje kapacitete, otvaraju se i novi terminali, a samim time i prilika za nove investicije.

Miroslav Kantolić govorio je o potrebi automatizacije i digitalizacije u lukama. Hrvatske luke ne spadaju u najveće luke svijeta, ali one će morati slijediti primjere većih luka koje se tehnologijom već koriste u svom poslovanju i prilagođavati se suvremenim procesima. U Hrvatskoj inženjeri 5G tehnologiju razvijaju dulje od pet godina i prije službene dodjele spektra. HAKOM je napravio jako dobar posao, međutim da bi sve skupa uspjelo u budućnosti, potrebno je osigurati preduvjete za funkcioniranje tržišta, a prije svega tržišta rada. Bez stručnjaka će sve ovo biti puno teže, ako ne i neostvarivo i tu država može napraviti određene iskorake. Pozdravljene su stoga Vladine mjere smanjenja cijena struje koje su donijete proteklog tjedna jer upravo cijena struje u značajnoj mjeri prepreka je poduzetnicima u razvoju tehnologije. 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.