Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

Povećana ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu unatoč manjim prihodima

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U zadnjem je tromjesečju internetski promet rastao 51,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i značajno više smo razgovarali, no ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak je smanjen za 3,3 posto.
 
ZAGREB, 15. ožujka 2021. – U četvrtom tromjesečju 2020. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavili su se posebni uvjeti poslovanja uzrokovani pandemijom. Osnovne i srednje škole te institucije za visoko obrazovanje nastavu su djelomično izvodile putem interneta te su mnoga poduzeća u Hrvatskoj nastavila s radom od kuće. S obzirom na situaciju, podatkovni promet, kao i broj minuta u pokretnoj i nepokretnoj telefonskoj mreži, očekivano je rastao u odnosu na isto razdoblje u 2019. U četvrtom tromjesečju 2020. podatkovni promet dosegnuo je ukupno 613 PB. To je porast od 51,5 posto u odnosu na razdoblje prije godinu dana.
 
Utjecaj mjera socijalnog distanciranja vidljiv je i u broju odlaznih minuta u pokretnoj mreži, koji je rastao 26,3 posto u odnosu na kraj 2019. Također, zbog manje međunarodnih putovanja smanjene su roaming minute hrvatskih korisnika za 8,6 posto, a trajanje poziva stranaca u hrvatskim mobilnim mrežama 21 posto.
 
U 2020. ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je 3,3 posto u usporedbi s 2019. Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2 posto i tržištu naplatne televizije od 3 posto ipak nisu uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od 10,7 posto.
 
Ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu u padu su 2,9 posto, ali je zabilježen rast ulaganja u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu od 13,3 posto, odnosno rast u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 15,7 posto. Nastavak ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu važan je kako bi se zadržao trend rasta broja širokopojasnih priključaka velikih brzina.
 
U nepokretnoj mreži najveći rast i dalje bilježi broj širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina. Krajem 2020. 16 posto korisnika ostvaruje pristup internetu s brzinama većim od 100 Mbit/s, a rast generiraju priključci putem svjetlovodne pristupne infrastrukture kojih je oko 11 posto. Brzine preko 30 Mbit/s ima oko 42 posto korisnika u nepokretnoj mreži. Ukupan broj korisnika paketa usluga raste u svim kategorijama paketa: 2D, 3D i 4D. Većina kućanstava ima ugovorenu neku od usluga naplatne televizije, odnosno njih gotovo 58 posto.
 
Podaci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.