Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

BEREC je spreman pomoći EK u promicanju i ostvarenju ciljeva ˝Digitalnog kompasa˝

VIJEST

Digitalni kompas je program kojim će se konkretizirati digitalne ambicije EU-a u ovom desetljeću.

ZAGREB, 11. ožujka 2021. - Europska komisija predstavila je u utorak, 9. ožujka, viziju i ciljeve koji vode do uspješne digitalne transformacije Europe za razdoblje do 2030., a u svojoj ˝Komunikaciji˝ Komisija predlaže uspostavu Digitalnog kompasa, programa kojim će se konkretizirati digitalne ambicije EU-a u ovom desetljeću. Okosnicu programa čine četiri glavne točke pa bi tako do 2030. u EU-u barem 80 posto odraslih osoba trebalo imati osnovne digitalne vještine, zaposleno bi trebalo biti 20 milijuna stručnjaka za informacijsko-komunikacijske tehnologije i na takvim bi radnim mjestima trebalo biti više žena. Sva kućanstva u EU-u trebala bi imati gigabitnu povezivost, a sva naseljena područja trebala bi biti pokrivena 5G mrežom. Proizvodnja najsuvremenijih i održivih poluvodiča u Europi trebala bi činiti 20 posto svjetske proizvodnje, a u Uniji bi trebalo raditi 10 000 vrlo sigurnih i klimatski neutralnih rubnih čvorova te bi Europa trebala dobiti svoje prvo kvantno računalo.

Što se tiče digitalne transformacije poduzeća do 2030., tri četvrtine poduzeća trebalo bi se koristiti uslugama računalstva u oblaku, velikim podacima i umjetnom inteligencijom, a više od 90 posto MSP-ova trebalo bi koristiti barem osnovne digitalne tehnologije. Isto tako, sve ključne javne usluge trebale bi biti dostupne na internetu, svi bi građani trebali imati pristup svojim elektroničkim zdravstvenim kartonima te bi 80 posto građana trebalo imati elektroničku osobnu iskaznicu.

Ovu inicijativu EK-a, o kojoj se više može vidjeti na poveznici, pozdravilo je i Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC). U BEREC-u ističu kako su spremni pomoći Komisiji i državama članicama u provedbi Digitalnog kompasa, usporedbom pokazatelja i izvještavanjem o tome kako omogućiti usporedive nacionalne pokazatelje pokrivenosti u cijeloj Europi. BEREC će nastaviti s promicanjem pune povezanosti radi jačanja europske digitalne suverenosti, priopćeno je. Predsjedavajući BEREC-a Michel Van Bellinghen (BIPT, Belgija) naglasio je kako su europski regulatori za elektroničke komunikacije promicanje „ciljeva Digitalnog desetljeća“ stavili u prvi plan svoje agende, s obzirom na stratešku važnost za europsko tržište. Priopćenje za javnost BEREC-a dostupno je na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.