Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

BEREC pokrenuo javno savjetovanje vezano za ažurirane Smjernice o otvorenom internetu

Javno savjetovanje otvoreno je do 14. travnja, a istovremeno se primjedbe mogu dostaviti i na Nacrt izvješća o ekološkom otisku digitalnog sektora.

ZAGREB, 17. ožujka 2022. - Nastavno na presudu Europskog suda pravde, a vezano uz zero-rated usluge, Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) ažuriralo je Smjernice o otvorenom internetu te je pokrenuto javno savjetovanje. Dionici tržišta pozvani su da svoje primjedbe dostave do 14. travnja, priopćeno je iz BEREC-a, a osim o javnom savjetovanju izvijestili su i o ostalim odlukama koje su donijete na 50. plenarnoj sjednici održanoj proteklog tjedna.

Raspravljajući o utjecaju krize u Ukrajini na tržište elektroničkih komunikacija, BEREC je pojasnio da Uredba o otvorenom internetu nije prepreka u provedbi sankcija EU-a za blokiranje RT-a i Sputnika kako bi se uskladili sa pravnim aktima EU-a te je naznačeno koje domene i poddomene spadaju u opseg sankcija. Također, predstavljen je i Nacrt izvješća o ekološkom otisku digitalnog sektora koje ocjenjuje učinke telekomunikacija na okoliš i dokumentira postojeće primjere dobre prakse, razvijene kako bi se smanjili negativni utjecaji na okoliš, a javno savjetovanje je također otvoreno do 14. travnja. Prema izvješću, regulatorna tijela također mogu djelovati kako bi pridonijeli minimiziranju štetnih učinaka elektroničkih komunikacija na okoliš, korištenjem nekih od svojih tradicionalnih regulatornih alata.

Izvješće BEREC-a u cijelosti je dostupno na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.