Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Dovršena tri projekta iz okvirnog nacionalnog programa za razvoj širokopojasnog pristupa

Hrvatski Telekom dovršio je prva tri PRŠI projekta, kojima je obuhvaćeno 20 općina i gradova na području sjeverozapadne Hrvatske.
 
ZAGREB, 15. prosinca 2023. - Hrvatski Telekom d.d. (HT) je na kratkoj svečanoj konferenciji 11. prosinca 2023. obilježio završetak tri projekta provedena sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP). Projekti su temeljeni na Planovima razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) čiji su nositelji Grad Zaprešić, Grad Mursko Središće i Općina Đurmanec, a kojima je obuhvaćeno 20 općina i gradova na području sjeverozapadne Hrvatske. Izgradnja optičke infrastrukture na ovom području financirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ove projekte HT je, kao potpisnik ugovora o sufinanciranju i korisnik sredstava, proveo u suradnji s Ericsson Nikola Tesla Grupom i drugim partnerima.
 
PRŠI Zaprešić, PRŠI Đurmanec i PRŠI Mursko Središće su prva tri od 13 projekata koje u okviru ONP-a provodi HT. Njihovim završetkom dostupnost širokopojasnog pristupa osigurana je više od 30 tisuća potencijalnih korisnika na području obuhvata navedenih PRŠI-ja. Predstavnici nositelja PRŠI-ja istaknuli su kako očekuju da će realizacija ovih projekata podići kvalitetu života mještana i doprinijeti daljnjem razvoju obuhvaćenih jedinica lokalne samouprave. Smatraju kako je značaj ovih projekata izuzetno velik za njihove zajednice jer su danas gotovo svi aspekti poslovanja i svakodnevnog života nezamislivi bez tehnologije i interneta.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.