Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM će u svibnju održati konferenciju "Dan novih tehnologija"

Konferencija će se održati u srijedu, 15. svibnja, a okupit će domaće i strane stručnjake.

ZAGREB, 8. svibnja 2024. - U Zagrebu će se u srijedu, 15. svibnja 2024. održati HAKOM-ova konferencija "Dan novih tehnologija". Riječ je o konferenciji u čijem su fokusu tehnologije i njihova primjena, a koja se od 2018. godine, održava jednom godišnje.

Konferencija će, kao i ranijih godina, okupiti domaće i strane stručnjake, a bavit će se mogućnostima primjene novih tehnologija. Na konferenciji će biti riječi o satelitskim komunikacijama te će se predstaviti ovogodišnji rezultati mjerenja kvalitete usluga tri operatora pokretnih komunikacija u RH.

Razvoj satelitskih komunikacija predstavit će Miro Vidoš iz ING servisa d.o.o., a o razvoju i uporabi flat panel antena za LEO i GEO satelite govorit će Tom Thorne iz tvrtke Kymeta. O svemirskom poduzetništvu i hrvatskom potencijalu govorit će Daniela Jović iz CroCube-a, a o razvoju i primjeni software-a u satelitskoj industriji Marjan Patača iz Amphinicy Technologies. Rezultate mjerenja kvalitete usluga u zemaljskim javnim mrežama pokretnih komunikacija predstavit će HAKOM-ov stručnjak Igor Bedeković. Na konferenciji će virtualno izlaganje održati David Goldman, potpredsjednik SpaceX-a za satelitsku politiku, koji će predstaviti razvoj i posljednja dostignuća Starlink-a. Konferencija će biti zaključena panel diskusijom na temu “Ako je nebo granica, što je onda sa svemirom?” u kojoj će sudjelovati Daniela Jović (CroCube), Miro Vidoš (ING servis), Tom Thorne (Kymeta) i Marjan Patača (Amphinicy Technologies).

Konferencija će se moći pratiti uživo na HAKOM-ovoj Facebook stranici i YouTube kanalu, a program je dostupan na sljedećoj poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.