Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM je uključen u „Cyber Coalition 2021“, najveću NATO vježbu u području kibernetičke obrane

Vježba se održava od 29. studenoga do 3. prosinca na više desetaka lokacija u 34 zemlje.
 
ZAGREB, 3. prosinca 2021. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) uključena je u ovogodišnji „Cyber Coalition 2021“, najveću NATO vježbu u području kibernetičke obrane. Riječ je o vježbi koja je organizirana od strane Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT), a održava se od 29. studenoga do 3. prosinca na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. U 14. izdanju vježba je okupila preko tisuću sudionika iz 34 zemlje, koje su članice NATO-a ili partnerske zemlje, kao i predstavnike akademske zajednice i industrije. Organizacija vježbe je po drugi put suočena sa specifičnim izazovima provedbe svih zapovijeđenih mjera suzbijanja epidemije SARS COV-2. Cilj ovakvih vježbi je osnažiti koordinaciju i suradnju između NATO saveza i njegovih članica te poboljšati mogućnosti odvraćanja, obrane i suzbijanja prijetnji u i kroz kibernetički prostor.

Republika Hrvatska u ovom programu sudjeluje od 2009. kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik. Od 2016. Zapovjedništvo za kibernetički prostor određeno je kao nacionalni nositelj vježbe, a uz stručnjake iz MORH-a i OS RH, u vježbu su uključeni i sudionici iz drugih državnih institucija (Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za zaštitu osobnih podataka), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Visoko učilište Algebra) te privatnog sektora (INSIG2 d.o.o., INFIGO IS, Microsoft Hrvatska, EDURON IS). Više informacija o vježbi i programu dostupno je na poveznici.
 
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.