Preskočite na glavni sadržaj
Vijesti

HAKOM na sastanku radne skupine DG-GROW o poštanskoj statistici

VIJEST

Sastanci na temu poštanske statistike organiziraju se s ciljem ujednačavanja metodologije prikupljanja, obrade i analize podataka u svim državama, a kako bi prikupljeni i obrađeni podaci bili usporedivi na razini EU.

ZAGREB, 25. travnja 2017. – U Briselu se u ponedjeljak, 24. travnja, u organizaciji Europske komisije, održao sastanak radne skupine DG-GROW u svezi statistike poštanskih usluga. Europska komisija preko svoje radne skupine za poštansku statistiku svake godine od svih država članica Europske unije i kandidata za članstvo prikuplja i obrađuje podatke o tržištu poštanskih usluga s ciljem praćenja stanja i razvoja tržišta poštanskih usluga na razini EU-a. U Republici Hrvatskoj za prikupljanje, obradu i dostavu podataka o tržištu poštanskih usluga zadužena je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao nacionalno regulatorno tijelo.

Sastanci na temu poštanske statistike organiziraju se s ciljem ujednačavanja metodologije prikupljanja, obrade i analize podataka cjelovito u svim državama, a kako bi prikupljeni i obrađeni podaci bili usporedivi na nivou EU. Tijekom sastanka raspravljalo se o izvješću o ključnim statističkim pokazateljima za proteklo razdoblje (2014.-2015.), o pripremama i obuhvatu podataka koji će se prikupljati i obrađivati u novom statističkom razdoblju (2016.-2017.), o procesu i metodama prikupljanja te njihovo prezentiranje pri čemu se u najvećoj mjeri koriste primjeri iz prakse, a koje su prezentirali predstavnici Svjetske poštanske unije i nekoliko zemalja članica EU.

Pored navedenog sudionici sastanka su upoznati i s trenutnim statusom zakonodavne procedure oko donošenja Uredbe EK o prekograničnoj dostavi paketa čije usvajanje se očekuje u prvoj polovici 2017.

Sudionici navedenog sastanka bili su predstavnici regulatornih tijela te ministarstava iz zemalja članica EU i kandidata za članstvo, koji se bave statistikom vezanom uz tržište poštanskih usluga, a Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) predstavljao je mr. sc. Andrej Sardelić, rukovoditelj Odjela poštanskih usluga. 
 
                                                                                              # # # 
 
Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:
 
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)
Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9
10110 Zagreb
Tel. + 385 (0)1 700 70 07
Fax. + 385 (0)1 700 70 70
 
Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr
 
 
O HAKOM-u:
 
HAKOM (www.hakom.hr) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.