Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

HAKOM poziva korisnike na dodatni oprez prilikom kupnje proizvoda i usluga putem internetskih oglasnika

Uočena je pojava oglasa u kojima se uz zavaravajuće informacije nude brze pozajmice preko operatora pokretnih komunikacija u kratkom vremenskom razdoblju.
 
ZAGREB, 25. kolovoza 2021. - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) poziva korisnike na dodatni oprez prilikom kupnje proizvoda i usluga putem internetskih oglasnika. Naime, u posljednje vrijeme uočena je pojava oglasa u kojima se nude brze pozajmice preko operatora pokretnih komunikacija u kratkom vremenskom razdoblju. Riječ je o slučajevima gdje pojedinci zavaravajućim informacijama upućuju osobe, koje traže pozajmicu, na kupnju skupog pokretnog telefona i sklapanje ugovora uz obvezno trajanje na 24 mjeseca s operatorima, pri čemu korisnik zapravo kupuje uređaj uz otplatni plan i sklapa ugovor za skupu mobilnu tarifu, što onda mora otplaćivati u narednih 24 mjeseca, dok trećoj osobi zapravo daje novi uređaj za relativno nisku cijenu, u odnosu na stvarnu cijenu koštanja uređaja. O navedenim radnjama HAKOM je upoznao uredništvo internetskog oglasnika u kojemu su ovakvi oglasi objavljeni.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.