Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Javna rasprava o uporabi RF pojaseva za mreže pokretnih komunikacija

Javna rasprava o budućoj uporabi i dodjeli radiofrekvencijskih pojaseva prvi je korak u procesu pripreme i dodjele frekvencijskih pojaseva za mreže pokretnih komunikacija. Rezultati rasprave trebali bi pomoći odabrati i pripremiti optimalan postupak same dodjele planirane za kraj 2022.
 
ZAGREB, 8. studenoga 2021. – Od prošlog petka u tijeku je javna rasprava o budućoj uporabi i dodjeli frekvencijskih pojaseva 800 MHz, 900 MHz, 1500 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, koja traje do 6. prosinca 2021. Rasprava je pokrenuta radi ispitivanja tržišta, a prikupljena mišljenja i komentari HAKOM-u će pomoći na vrijeme odabrati optimalan način dodjele i temeljito pripremiti cjelokupan postupak. Sama dodjela frekvencijskih pojaseva planirana je za početak prosinca 2022. i trebala bi završiti do kraja ožujka 2023.
 
Podsjetimo, operatorima javnih mreža pokretnih komunikacija do 2024. godine dodijeljene su frekvencije u radiofrekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz na razini Republike Hrvatske. Za prilagodbu postojećih i/ili izgradnju novih komunikacijskih mreža potrebno je određeno vrijeme i zato se nova dodjela ovih pojaseva mora provesti dovoljno rano da bi se osigurao neometan rad postojećih mreža, bez utjecaja na iskustvo krajnjih korisnika. Isto tako, u Republici Hrvatskoj postoji još nedodijeljenih frekvencijskih pojaseva koji se mogu koristiti za javne mreže pokretnih komunikacija i ovisno o interesu tržišta mogu se uključiti u postupak dodjele s već spomenutim pojasevima u uporabi, a dio radiofrekvencijskih pojaseva raspoloživih za dodjelu također se može upotrebljavati i za određene privatne primjene, kao što su npr. industrija, promet ili  poljoprivreda.
 
Javna rasprava otvorena je do 6. prosinca 2021. do 15 sati, a svi zainteresirani svoje komentare mogu dati na poveznici.
 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.